Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obľúbený český herec z úspešných seriálov: Pochádza z hereckej dynastie, vyniká aj v dabingu

(Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Herec Saša Rašilov, ktorý 26. júla slávi päťdesiatiny, pochádza z hereckej dynastie. Jeho otec Saša Rašilov mladší bol kameramanom, jeho starý otec Saša Rašilov známym hercom, o tri roky mladší brat Václav Rašilov je tiež herec a sestra pracuje v televízii.

Pri filme začínal ako dvadsaťročný v Hřebejkových Šakalích letech, ďalej hral napríklad v snímkach Milenci a vrazi, Duše jako kaviár alebo Román pre ženy. Presadil sa aj v seriáloch, ako Nemocnica na kraji mesta po dvadsiatich rokoch alebo v Rodinných poutech.

Pražský rodák študoval na hudobno-dramatickom oddelení Pražského konzervatória, jeho spolužiakmi boli napríklad Markéta Hrubešová či Antonín Kala. Následne študoval v rokoch 1990 – 1994 na DAMU. Potom hral v štúdiu GAG Borisa Hybnera, v Divadle Na zábradlí, Divadle v Řeznické či v Národním divadle. V Národním divadle stvárnil napríklad titulnú úlohu v Gogolovom Revizorovi, Kristiána v Cyrande de Bergerac alebo učiteľa v Našich furiantoch. V Divadle Komedie si zahral napríklad v hre Židle po boku svojej vtedajšej manželky Vandy Hybnerovej.

Začínal ako dvadsaťročný v Hřebejkovom filme Šakalí léta. Potom nasledovala rozprávka Čarovný mešec, hral vo filmoch Kouzelný měšec, Milenci a vrazi, Duše jako kaviár, Román pre ženy, Bastardi, Věčně tvá nevěrná  a další. Hral tiež v rade televíznych seriálov (Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Rodinná pouta, Velmi křehké vztahy, Ohnivý kuře, Modrý kód či Tátové na tahu).

Výrazná je jeho práca pre dabing, hlas prepožičal viacerým slávnym hercom, napríklad Johnnymu Deppovi, Adamovi Sandlerovi alebo komiksovým postavám. Za svoje umenie bol v roku 2003 ocenený Cenou Františka Filipovského za dabing.

Bol ženatý s herečkou Vandou Hybnerovou, s ktorou má dve dcéry, teraz je ženatý s herečkou Lídou Rašilovovou, rodenou Nemečkovou, s ktorou má tiež dve dcéry.

Viac o téme: Saša Rašilov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu