Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zomrel HAGRID z Harryho Pottera: FOTO Kolegovia spomínajú... Bol to jeden z najzábavnejších ľudí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Wizarding World)

Zomrel Robbie Coltrane, škótsky komik a herec známy z filmovej ságy o Harrym Potterovi, kde hral úlohu správcu Rokfortských lesov, lúk a hájov Rubeusa Hagrida, alebo filmu Zlaté oko zo série o britskom tajnom agentovi Jamesovi Bondovi. Mal 72 rokov, informujú agentúry s odvolaním sa na hercovu agentúru WME.

Glasgowský rodák Coltrane začal verejne pôsobiť ako stand-up komik v kluboch v Edinburghu a ako divadelný herec. Narodil sa v roku 1950 ako Anthony Robert McMillan, neskôr si ale zmenil meno na počesť jazzovej legendy Johna Coltrana, keď v Londýne začal svoju filmovú kariéru.

Úloha Edwarda "Fitza" Fitzgeralda v britskom seriáli Cracker (1993 až 1995) mu priniesla cenu BAFTA a vydláždila cestu k úlohám ako Valentin Žukovskij v Zlatom oku (1995). Neskôr si zahral úlohu Hagrida v sérii filmov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi.

Robbie Coltrane na premiére posledného filmu o Harry Potterovi Dary smrti 2 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Short, File)
Zobraziť galériu (3)
Robbie Coltrane na premiére posledného filmu o Harry Potterovi Dary smrti 2 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Short, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Short, File)

"V nasledujúcich desaťročiach si ho pravdepodobne najlepšie zapamätáme ako Hagrida vo filmoch Harry Potter, rolu, ktorá prinášala radosť deťom aj dospelým na celom svete," uviedla jeho agentka Belinda Wrightová vo vyhlásení a opísala ho ako "úžasného herca". Podrobnosti o príčine smrti neuviedla, no podľa zahraničných médií bol chorý.

Britský komik, režisér a moderátor Stephen Fry v reakcii na správu o Coltranovom úmrtí na svojom twitteri napísal, že sa s Robbiem stretol prvýkrát pred 40 rokmi. "Taká hĺbka, sila a talent. A zábavný dosť na to, aby privodil beznádejné štikanie a hýkanie, keď sme pracovali na našom prvom seriáli Alfresco (v roku 1983)," napísal Fry a dodal: "Zbohom, starý priateľ. Budeš tu strašne chýbať."

Na smrť "Hagrida" reagoval oficiálny účet Harryho Pottera, ale aj samotný Radcliffe aj Rowlingová

"Bol to úžasný herec, priateľ všetkých a bude nám veľmi chýbať," reagoval oficiálny účet Harryho Potter vo vyhlásení na Twitteri. Správu úmrtí "úžasného Robbieho Coltranea" prijali so zármutkom. "Coltran hral Hagrida s takou láskavosťou, srdcom a humorom vo filmoch o Harrym Potterovi," dodáva vo vyhlásení.

Na správu o úmrtí Coltranea reagovala aj autorka kníha o Harry Potterovi J. K. Rowlingová. "Už nikdy nespoznám nikoho takého, ako je Robbie. Bol to neuveriteľný talent, a ja som mala to šťastie, že som ho poznala, pracovala s ním a smiala sa s ním. Posielam svoju lásku a hlbokú sústrasť jeho rodine, predovšetkým jeho deťom," napísala na sociálnej sieti, kde zverejnila aj ich spoločnú fotku.

Reakciu Daniela Radclifa, ktorý stvárnil Harryho Pottera, zverenil magazín. Deadline. „Robbie bol jedným z najzábavnejších ľudí, akých som stretol a pri ktorých sme sa ako deti neustále smiali na pľaci. Obzvlášť rád spomínam na neho, ako nám dvíhal náladu vo Väzňovi z Azkabanu, keď sme sa všetci hodiny skrývali pred prívalovým dažďom v Hagridovej chatrči a on rozprával príbehy a vtipkoval," vyhlásil. "Cítim sa neuveriteľne šťastný, že som ho mohol stretnúť a pracovať s ním, a som veľmi smutný, že zomrel. Bol to neuveriteľný herec a milý človek," dodal.

"Robbie bol ten najzábavnejší strýko, akého som kedy mala, ale predovšetkým bol ku mne veľmi starostlivý a súcitný. Jeho talent bol taký obrovský, že to dávalo zmysel, že hral obra – svojou brilantnosťou dokázal vyplniť KAŽDÝ priestor," napísala s tým, že ho veľmi zbožňuje a obdivuje a bude jej chýbať jeho smiech, prezývky a objatia. "Urobil si z nás rodinu. Odpočívaj v pokoji," napísala.

Spomienku na "Hagrida" zverejnil aj predstaviteľ Draca Malfoya Tom Felton. "Jednou z mojich najmilších spomienok na natáčanie Harryho Pottera bolo nočné natáčanie prvého filmu v zakázanom lese. Mal som 12. Robbie sa staral o všetkých okolo seba. Bez námahy. A rozosmial ich," uviedol Felton. "Bol to veľký priateľský obor na obrazovke, ale ešte viac v skutočnom živote. Mám ťa rád kamarát - ďakujem za všetko," napísal na sociálnej sieti.

(Zdroj: Instragram/Tom Felton)
Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Instragram/Tom Felton)  (Zdroj: Instagram/Tom Felton)

Herec z Harryho Pottera James Phelps, ktorý hral jedno z dvojčiat Weaselyovcov, si spomenul na príhodu počas prvého dňa nakrúcania v septembri 2000, kedy bol z toho nervózny. Coltrane k nemu prišiel a povedal mu „Uži si to, budeš skvelý," prezradil Phelps, za čo mu poďakoval.

Jeho talent nepoznal hraníc, reaguje oficiálny účet Jamesa Bonda

"Odchod Robbieho Coltrana je pre svet tragickou stratou. Bol výnimočným hercom, ktorého talent nepoznal hraníc," napísal v reakcii oficiálny účet James Bond na sociálnej sieti s tým, že bondovské publikum si ho obľúbilo ako Valentina Zukovského vo filmoch Zlaté oko a Jeden svet nestačí.

Viac o téme: Harry PotterHagridRobbie Coltrane
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu