Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slovenský herec s príťažlivým hlasom oslavuje 50-ku: Venuje sa aj spevu, počuť ho môžete aj v rozprávkach

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Má osobitý prejav, nesporný herecký talent a k stvárneniu náročných postáv mu dopomáhajú výrazné črty či hlboký hlas. Venuje sa aj spevu a v posledných dvoch rokoch prepožičal svoj hlas pri predčítavaní klasických, ale aj nových slovenských autorských rozprávok. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) oslavuje dnes 50 rokov.

Robert (Robo) Roth sa narodil 28. októbra 1972 v Bratislave. Hereckú prácu okúsil ako chlapec v Detskej rozhlasovej dramatickej družine a na doskách SND stál tiež ako dieťa v hrách Lov na kačice, Napoleon, Richard III.

Vyštudoval hudobno–dramatický odbor na Konzervatóriu v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobil v roku 1993 Divadle Jána Palárika v Trnave. V rokoch 1993 - 1996 účinkoval v Divadle Nová scéna v Bratislave a v rokoch 1996 - 1997 v Bábkovom divadle v Žiline. Od roku 1994 patril k stálym hosťom v Slovenskom národnom divadle, kde je od roku 2000 členom činohry. Pravidelne sa však objavuje aj v projektoch mimo domovského divadla.

Nina
Zobraziť galériu (3)

Rebel a nekonzervatívny člen činohry

Svoje výrazné črty a osobitý herecký prejav dokázal zakomponovať aj do takých náročných divadelných úloh, akými sú Faust, Hamlet či Ivanov. Nielen vystupovaním, vizuálnym prejavom, ale aj životnou filozofiou je vnímaný ako rebel a nekonzervatívny člen Činohry SND, kde upútal pozornosť napríklad v hre Tango Sławomira Mrożeka, alebo dielach Williama Shakespeara.

Filmová a hudobná dráha

Jeho originálny herecký prejav využili aj filmoví tvorcovia. Zahral si vo filmoch Anjel milosrdenstva (1993), Ženy môjho muža (2009), Bratislavafilm (2009), Tigre v meste (2012), Zázrak (2013), Nina (2017), Dôverný nepriateľ (2018) či Voda, čo ma drží nad vodou (2019).

V roku 2008 vydal debutový album Klamanie telom, na ktorom je 11 piesní v šansónovom duchu nadväzujúcom aj na hudobný odkaz Deža Ursíniho a Jara Filipa.

Svoj nezameniteľný hlas, prepožičal mnohým postavám

Jeho hlas je dlhodobo súčasťou vysielania Slovenského rozhlasu. Načítal napríklad román Michala Hvoreckého Eskorta, ktorý je prvou slovenskou audioknihou vo formáte MP3 s dĺžkou trvania deväť hodín. Od marca 2020 načítal tiež viacero diel Pavla Dobšinského a Hansa Christiana Andersena v cykle podcastových rozprávok, ku ktorým pribudli aj nové slovenské autorské rozprávky.

Získal mnohé ocenenia

Cenu za najlepší mužský herecký výkon na Kopřivnickej Kopřive dostal v roku 1997. Prestížnu divadelnú cenu DOSKY v kategórii najlepší mužský herecký výkon v inscenácii Williama Shakespeara Hamlet získal v roku 2008. Tou istou cenou ho ocenili aj v roku 2010 za postavu Hollého/Rotha v inscenácií HOLLYROTH, anebo Robert Roth spívá Jana Hollého mrzkoti a pomerkováňá.

Je tiež držiteľom Krištáľového krídla za rok 2010 v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie. V roku 2017 dostal cenu IGRIC za mužský herecký výkon - za stvárnenie postavy Otca vo filme Nina a o rok neskôr za tú istú rolu aj cenu Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Viac o téme: Robert Roth
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu