Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VIDEO Pobavia, ale aj roztopia vaše srdce: Toto sú najlepšie animované krátkometrážne filmy

Piper
Piper (Zdroj: Walt Disney/Pixar Animation)

Cena Akadémie, inak známa aj ako Oscar, je známa azda každému milovníkovi filmov a kinematografie. V priebehu slávnostného večera sa odovzdávajú sošky vo veľkom množstve kategórií. To bohužiaľ znamená, že niektoré sú prehliadané práve na úkor napríklad najlepšej hudby či réžie.

Medzi ne okrem iných patria napríklad aj najlepšie krátkometrážne animované filmy. Odovzdávajú sa od roku 1932, no úprimne, viete vymenovať aspoň tri, ktoré si odniesli domov cenu? Pozrite sa s nami na výber tých najmilších a najoriginálnejších.

Flowers And Trees (1932, Walt Disney a Burt Gillett)

Začneme animákom, ktorý naštartoval celú túto kategóriu.Natočil ho v roku 1932 režisérBurt Gillett, pridukoval Walt Disneya viaže sa k nemu zaujímavý príbeh. Pôvodne totiž celý animák vznikal čiernobielo, no spoločnosť Technicolor vyvinula úplne nové kamery. Tie ale nikto nechcel využívať, až kým sa nepodarilo presvedčiť Walta Disneyho.

Ten súhlasil s tým, aby sa animák prerobil na farebný, no tvorcovia prestrelili rozpočet, pričom reálne hrozilo, že Disney zbankrotuje. Nakoniec sa ale z projektu vykľul veľký komerčný úspech.

Der Fuehrer's Face (1943,Jack Kinney a Walt Disney)

Der Fuehrer 's Face (pôvodne pod názvom Donald Duck in Nutz Land)je animovaný film, v ktorom sa objaví Káčer Donald, ktorý má nočnú moru o práci v továrni nacistického Nemecka, bol vyrobený v snahe predávať vojnové dlhopisy a je tiež príkladom americkej propagandy počas druhej svetovej vojny. Film bol režírovaný Jackom Kinneyems pôvodnou hudbou Olivera Wallacea. Film je dobre známy pre pôvodnú pieseň "Der Fuehrer 's Face", ktorá ale bola v skutočnosti vydaná Spikom Jonesom ešte pred tým.

Čo film, to magický klenot, ktorý treba vidieť: Hajao Mijazaki je Disneym japonskej animácie

V roku 1994 bol zvolený ako 22. z 50 najlepších animovaných filmov. Avšak kvôli svojmu propagandistickému charakteru a vyobrazeniu Káčera Donalda ako nacistu (aj keď neochotného), Disney nepustil film po prvom vydaní do ďalšieho obehu. Prvé vydanie v podobe DVD sa objavilo až v roku 2004 spolu s vydaním tretej vlny Walt Disneyho pokladov. My len dodáme, že rozhodne nejde o propagáciu nacistickej ideológie, od ktorej sa v plnej miere dištancujeme.

Tin Toy (1988,John Lasseter aWilliam Reeves)

Ďalší významný míľnik, tentokrát nie len na poli krátkometrážnych animákov, ale aj pre spoločnosť Pixar. John Lasseter dostal skvelý nápad na krátkometrážny animovaný film a po dlhej debate so Stevom Jobsom získal financiena tvorbu. V tom čase okrem iného vznikla aj prvá verzia softvéru RenderMan, ktorý sa používa pri vytváraní každého filmu od tohto štúdia.

Animácia pokročila, čo znamenalo aj zvýšený záujem odbornej i laickej verejnosti. Výsledkom bola premenená nominácia na Oscara. Išlo o prvý CGI animák, ktorý najcennejšiu sošku dokázal získať, čím sa v podstate začala prepisovať celá história kinematografie.

Geri´s Game (1997, Jan Pinkava)

Soška v priebehu histórie putovala aj do Českej republiky. Jan Pinkava vytvoril napríklad aj celovečerný animovaný film Ratatouille. Animátor do roku 1997 pracoval na krátkometrážnom animáku Geri's Game, ktorý sa stretol s veľmi pozitívnou kritikou nielen odborníkov, ale aj divákov a o rok neskôr mu vyniesol (okrem množstva iných cien) aj Oscara za najlepšiu krátkometrážnu animovanúsnímku.

Oscarový Jan Pinkava vytvoril animák Ratatouille: Disney mu všetko ukradlo!

Toho preberal priamo v deň narodenín svojej matky a počas príhovoru jej poslal český odkaz. Pre zaujímavosť,pri Toy Story 2 zase zastával úlohu story artistu. Práve vďaka tejto pozícii sa mu podarilo presadiť postavu Geriho z vyššie spomínaného animáku priamo do pokračovania prvého celovečerného animovaného filmu. V ňom staručký Geri vystupuje ako opravár hračiek.

Piper (2016,Alan Barillaro)

Animák Piper majú mnohí ešte v podstate čerstvej pamäti. Projekt totiž premiéroval pred celovečerákom Hľadá sa Dory, a to dokonca aj v našich kinách. Mymusíme uznať, že režisér Alan Barillaro sa skutočne prekonal.

Ich príbehy formovali naše detstvo: Pixar má za sebou bohatú históriu a skvelé animáky

Nádherná animácia a jednoduchý príbeh chytil za srdce azda každého v sále, čo len potvrdilo, že na tohoročných Oscaroch nemal v podstate žiadnu konkurenciu. My na záver dodáme, že je samozrejme nemožné priniesť všetky animáky v jednom článku. Dúfame preto, že sme pre vás namixovali dostatočne zaujímavý výber, ktorý vás pobavil aj chytil za srdce.

Viac o téme: OscaryCena AkadémiePiperFlowers And TreesGeri´s GameTin Toy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu