Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ďalšia STOPKA pre Rusko: Netflix pozastavuje kvôli VOJNE svoje služby! Pridali sa aj ďalší

(Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

Americká spoločnosť Netflix v nedeľu oznámila, že pozastavuje poskytovanie svojej služby v Ruskej federácii. V pondelok o tom informovala agentúra AFP. Spoločnosť to uviedla už v nedeľu. Firma už minulý týždeň prechodne zrušila svoje ruské projekty a akvizície.

"Vzhľadom na okolnosti na mieste sme sa rozhodli pozastaviť našu službu v Rusku," uviedla vo vyhlásení pre portál Variety hovorkyňa Netflixu Emily Feingoldová.

Pozastavené sú aj budúce projekty

Rozhodnutie prišlo dva dni po tom, ako streamovacia služba uviedla, že zastaví všetky budúce projekty v Rusku vrátane akvizícií filmov a seriálov. Ešte minulý pondelok americká spoločnosť oznámila, že nemá v pláne dodržiavať nový ruský zákon, ktorý od streamovacích platforiem vyžaduje, aby od začiatku marca ponúkali v rámci svojich služieb 20 bezplatných ruských kanálov, medzi ktorými sú aj štátom financované televízie.

Netflix sa rozhodnutím ukončiť prevádzkovanie svojej služby pripojil k množstvu západných spoločností, ktoré pozastavili služby alebo podnikanie v krajine pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Netflix je popredná svetová streamovacia platforma, ktorá má vyše 220 miliónov predplatiteľov. Podľa denníka The Wall Street Journal je však len "menším hráčom" v Rusku, kde má menej ako milión zákazníkov.

Disney, Sony Pictures a Warner Bros pozastavili uvádzanie svojich filmov

Americké filmové spoločnosti Disney, Sony Pictures a Warner Bros pozastavujú uvádzanie svojich filmov v kinách v Rusku. Nasledujú tak príklad iných veľkých firiem, ktoré sa rozhodli stiahnuť sa z Ruska po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin 24. februára vydal rozkaz na inváziu na územie susedného štátu. V noci na utorok o tom informovala agentúra AFP.

"Vzhľadom na nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu a dramatickú humanitárnu krízu pozastavujeme uvádzanie kinofilmov v Rusku, vrátane pripravovaného filmu Turning Red od Pixaru," uviedlo štúdio Disney vo svojom vyhlásení.

Dodalo, že ďalšie rozhodnutia budú závisieť od vývoja situácie. Nateraz Disney – vzhľadom na rozsah vznikajúcej utečeneckej krízy – pracuje s partnermi z mimovládnych organizácií na poskytovaní pomoci vojnovým utečencom. Spoločnosť Sony Pictures tiež uviedla, že pozastaví plánované filmové premiéry v Rusku vrátane pripravovaného titulu Morbius.

Netflix neuviedol, či tento krok má niečo spoločné s expanziou v Rusku

Niekoľko hodín po oznámení rozhodnutia štúdia Disney spoločnosť Warner Bros oznámila, že pozastavuje uvedenie svojho celovečerného filmu The Batman v Rusku. Premiéra v Rusku bola naplánovaná na tento piatok.

Táto správa prišla po tom, ako streamovacia služba Netflix potvrdila, že navzdory zákonu platnému od 1. marca ruskú štátnu propagandu vysielať odmieta. Uvedená právna norma vyžaduje, aby streamovacie služby, ktoré v priebehu jedného dňa využije viac ako 100.000 používateľov, mali v ponuke 20 hlavných ruských federálnych televíznych kanálov, z ktorých mnohé vysielajú kremeľskú propagandu. Netflix odmietol komentovať, či mala vojna na Ukrajine vplyv na jeho plány expanzie v Rusku.

Ešte drastickejší krok

Z Ruska sa po začatí invázie na Ukrajinu stiahli už viaceré nadnárodné spoločnosti. Spoločnosti Facebook, Twitter a Microsoft podnikli v pondelok kroky na obmedzenie šírenia informácií zo spravodajských kanálov pridružených k ruskej vláde. Pre ešte drastickejší krok sa rozhodli britské ropné spoločnosti BP a Shell, ktoré oznámili, že sa zriekajú svojich podielov v spoločných projektoch s ruskými ropnými gigantmi.

Aktivity v Rusku prerušuje kvôli ruskej agresii na Ukrajine aj mnoho iných západných firiem. Sú medzi nimi výrobca chytrých telefónov Apple, automobilka Jaguar Land Rover alebo predajcovia odevov H&M a Burberry.

Viac o téme: NetflixRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu