Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Maštalír ako vagabund, odvrhnutý Sklár: Zaujímavé PIKOŠKY z nakrúcania "psej" NOVINKY!

Tomáš Maštalír a Peter Sklár prepožičali svoje hlasy štvornohým chlpáčom. Zobraziť galériu (8)
Tomáš Maštalír a Peter Sklár prepožičali svoje hlasy štvornohým chlpáčom. (Zdroj: CinemArt SK a Ján Zemiar)

BRATISLAVA - To bude jazda! Ako sme vás už na Novinkách informovali, do slovenských kín mieri nová komédia s názvom Psia jazda. Hoci názov napovedá, že by mohlo ísť o rozkošný počin určený aj pre mladšieho diváka, nie je to vôbec tak. Pozrite sa spolu s nami, ako nakrúcanie s hercami - psami prebiehalo.

„Tak na tento dabing sa už veľmi teším,” aj takýto komentár nájdete pod trailerom k novej komédii s názvom Psia jazda, ktorú do prináša do našich kín distribučná spoločnosť CinemArt Sk už 17. augusta. Štvornohým chlpáčom prepožičali svoje hlasy slovenské herecké hviezdy a ako už prezrádza upútavka, diváci sa v kine nudiť rozhodne nebudú. 

Zaujímavosti z nakrúcania

Všetci štyria psi v hlavných úlohách boli obsadení len pár mesiacov pred natáčaním a väčšina z nich musela byť vycvičená od začiatku. Mnohí nevedeli ani jednoduché povely ako "sadni" alebo "ľahni".

Každý z hlavných psov mal aj záložných psov, ktorí vykonávali určité činnosti pri natáčaní. Existujú dva základné typy psov: psi, ktorí dokážu zostať na jednom mieste a predvádzať zábery zblízka, a tí, ktorí radi behajú. Filmári často desaťkrát použili rôzne psy na široké bežecké zábery.

Farba srsti záložných psov sa zhodovala s farbou srsti hlavných psov. Tvorcovia filmu priviezli špecialistu na farbenie psov z Veľkej Británie, aby dosiahli zhodný vzhľad štyroch hlavných psov.

Niektoré psy mali len jeden špeciálny pohyb. Jediný talent jedného psa spočíval v tom, že rád hrýzol postrekovače striekajúce vodu. Pes bol na mieste počas celej produkcie a na 5 minút vyšiel von, aby uhryzol postrekovač na niekoľko záberov, a potom si mohol zvyšok natáčania oddýchnuť.

Pri ľudských hercoch sú na podlahe nalepené rôzne farebné značky, aby vedeli, kam majú chodiť a stáť pred kamerou. Pri psoch majú tiež značky, ale sú to rôzne textúry, ktoré môžu psy nahmatať labkami, aby vedeli, ktorý pes má ísť ku ktorej značke. 

Večer po natáčaní sa všetky psy vracali do pekných hotelových izieb so svojimi trénermi.

Aby sa psy dostali na miesto natáčania v Atlante, previezli ich cez celú krajinu a všetky spali v hoteloch vhodných pre psov

Psy sa učili chodiť rôznou rýchlosťou - od nervóznej chôdze po špičkách cez smutnú chôdzu, veselý klus až po plný šprint -, aby vyjadrili rôzne emócie a dej.

Asi najobľúbenejším dňom psov na pľaci bolo, keď filmári, ktorí pracovali s tromi kamerami, rozhádzali asi dvadsať plyšových králičích hračiek, aby sa s nimi mohli hrať a roztrhať ich. Mali z toho obrovskú radosť.

Medzi túlavými psami bolo viac ako 90 rôznych psov vrátane psov v pozadí. Pri kľúčovej scéne v psom útulku sa tvorcom podarilo zachytiť viac ako 40 psov bez akýchkoľvek vizuálnych efektov v jedinom zábere.

Najťažším typom záberu so psami je záber, v ktorom sa 2-4 psy prechádzajú a rozprávajú sa medzi sebou. Psy chodia vzhľadom na rôznu dĺžku nôh veľmi rôznou rýchlosťou, a aby sa pri chôdzi dopredu na seba pozerali, museli sa filmári schovať po stranách záberu, aby sa psy pozerali určitým smerom, ale aby sa nezastavili v chôdzi.

Pri výrobe sa spotrebovali desiatky kilogramov psích pochúťok a krmiva pre psov. Rôzne Psy reagujú na rôzne druhy pochúťok, od kúskov granúl až po párky v rožku, ale tvorcovia filmu použili čerstvé kurča z roštu, keď chceli skutočne upútať pozornosť psov.

Pre scénu, v ktorej psy jedia halucinogénne huby, vytvorilo rekvizitárske oddelenie huby z kuracích placiek.

Jedna z najťažších scén vo filme sa vôbec netýkala psov, ale mačiek. Mačky bývajú oveľa náročnejšie na výcvik ako psy a prinútiť dve mačky, aby sedeli pokojne a pozerali sa rovnakým smerom, trvalo dlhšie, než sa očakávalo.

Režisér Josh Greenbaum pracoval hneď po vysokej škole ako psovod v Park City v Utahu.

Maštalír ako vagabund, odvrhnutý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: CinemArt Sk)

Zaujímavosti o psích hrdinoch

REGGIE (hrá ho Sophie, v slovenskom znení Peter Sklár)

• Hlavná hviezda filmu, je v skutočnosti fenka, takže tvorcovia filmu museli na Sophie občas pridať počítačom vytvorenú mužskú anatómiu, aby vyzerala ako pes.

• Niekoľko psov, ktoré po skončení výroby nemali mať domov, zachránili členovia štábu. Režisér Josh Greenbaum si adoptoval šteňa, ktoré v jednej scéne hralo "mladého Reggieho", a vzal ho domov k svojim dcéram, ktoré ho okamžite pomenovali... "Reggie".

• Sophie bola jediným dvojjazyčným psom na scéne. Sophiina trénerka Mathilde DeCagneyová pochádza z Francúzska a so Sophie hovorila po anglicky aj po francúzsky.

Maštalír ako vagabund, odvrhnutý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: CinemArt SK)

CHROBÁK (hrá ho Benny, v slovenskom znení Tomáš Maštalír)

• Keďže Psia jazda je film neprístupný do 18 rokov museli byť príležitostne vycvičené na vykonávanie príkazov s tematikou pre dospelých. Bostonský teriér Benny, ktorý hrá Buga, musel byť vycvičený, aby obskakoval náhodné predmety. Povel, ktorý ho k tomu prinútil, bol "humpity humpity".

• Veľká časť filmu sa natáčala v noci kedy teploty klesali. Benny bol veľmi citlivý na teplotu nižšiu ako 21,1°C, takže tvorcovia filmu priniesli ohrievače len pre neho. Štáb však musel držať ostatných psov ďalej od ohrievačov, aby im nebolo príliš teplo.

Maštalír ako vagabund, odvrhnutý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: CinemArt SK)

MAGGIE (hrá ju Elsa, v slovenskom znení Henrieta Mickovičová)

• Austrálska ovčiačka Elsa vie viac ako 70 trikov a povelov. Už roky sa venuje herectvu a dokonca sa objavila v tematickej šou Universal Studios's Animal Actors. Bola najskúsenejším psom obsadeným do filmu. Elsa dokáže trik, pri ktorom, ak jej tlesknete do rúk a potom ich doširoka roztiahnete, vyskočí vám do náručia 5 metrov.

Maštalír ako vagabund, odvrhnutý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: CinemArt SK)

HUNTER (hrá ho Dalin, v slovenskom znení Peter Marcin) ·

• Nemecká doga Dalin (Hunter) sa pre kľúčovú scénu filmu naučila vyraziť celé dvere.

• Na začiatku natáčania bol Dalin, najmladší a najväčší pes v svorke. Mal veľké problémy naučiť sa stáť na svojom mieste, tvorcovia uvažovali o úprave scenára tak, aby bol v menšom počte scén. Neurobili to však a na konci bol Dalin jedným z najlepších "hercov" v skupine.

Maštalír ako vagabund, odvrhnutý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: CinemArt SK)

Viac o téme: Psia jazda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu