Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Počkajme si na Úsvit: Česko-slovenskému filmu predpovedajú kritici Oscara!

Vo filme Úsvit si zahrajú aj títo výnimoční herci Zobraziť galériu (5)
Vo filme Úsvit si zahrajú aj títo výnimoční herci (Zdroj: Facebook/ Úsvit)

Máte radi detektívky kombinované s drámou? Navyše s vynikajúcim obsadením a z noblesných čias minulého storočia? Počkajte si na česko-slovenský film, ktorý toto všetko spĺňa a má ešte čosi navyše.

Snímka Úsvit je česko-slovenská koprodukčná detektívna dráma režiséra a producenta Mateja Chlupáčka a scenáristu Mira Šifru. „Je to detektívka s hlavnou ženskou postavou, ktorá nie je policajtkou ani vyšetrovateľkou, ale zatiaľ čo všetci ostatní si vytvoria závery podľa toho, čo sa komu hodí, ona jediná chce vypátrať pravdu,“ uviedol režisér. Tridsiate roky minulého storočia neboli pre ženu nijako mimoriadne priaznivé. Našli sa však medzi nimi silné, inteligentné osobnosti, ktoré mužská nadvláda neobmedzila v kreativite. Tento film je o Helene, jednej z nich. 

 

Čím se vyznačuje hlavní postava Úsvitu Helena v podání Elišky Křenkové? 👇 🔹 Je tvrdohlavá - alespoň podle jejího...

Posted by Úsvit on Friday, September 8, 2023

Dej sa odohráva v roku 1937. Do slovenského Svitu prichádza manželský pár, tehotná lekárka a riaditeľ továrne, ktorý má spolu s kolegami za úlohu postaviť nové mesto podľa vzoru Zlína. Tento plán však zmarí desivý nález v areáli továrne - telo novorodenca s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi. A spustí sa pátranie... Nakrúcanie sa začalo v máji 2022 v českej Lysej nad Labem v dobových kulisách tamojšej vily. Nakrúcalo sa aj Dřísoch, v Zlíne aj v Tatrách. Mesto Svit vzniklo unikátnym spôsobom. Tvorcovia skombinovali reálne zábery, nákladné kulisy a model mesta v mierke 1:7. Film bol hotový v septembri 2022.

Obsadenie napovedá, že okrem pútavého deja bude aj koho obdivovať. V hlavných úloháchách sa predstaví Eliška Křenková, Miloslav Konig, Richard Langdon, Martha Issová, naše slovenské hviezdy Milan Ondrík a Marián Mitaš a ďalší. „Je pravdepodobné, že sa film stane českým kandidátom na Oscara v kategórii zahraničných filmov," uviedla americká multiplatformová mediálna spoločnosť TheWrap.

Počkajme si na Úsvit:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Trailer YouTube)

Historická dráma Úsvit príde do slovenských kín 5. októbra 2023, v termíne 22. – 23. septembra sa uskutočnia špeciálne predpremiéry za účasti tvorcov a hercov v mestách Nitra, Partizánske, Poprad a Svit.

Viac o téme: Úsvit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu