Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

PREMIÉRA slovenskej novinky: Prišla prezidentka Čaputová aj generálny riaditeľ Warner Bros.!

Soňa Lutherová, Hana Kastelicová za HBO, Zuzana Čaputová a Jamie Cooke z Warner Bros. Discovery Zobraziť galériu (18)
Soňa Lutherová, Hana Kastelicová za HBO, Zuzana Čaputová a Jamie Cooke z Warner Bros. Discovery (Zdroj: Robert Tappert)

BRATISLAVA - Pozoruhodný príbeh česko-slovenskej rodiny, ktorá sa vyrovnáva s okolnosťami spojenými s tranzíciou jedného z rodičov, mieri na plátna kín. Ako prvé film Šťastný človek mohlo vidieť obecenstvo počas premiéry na MFF Cinematik v Piešťanoch a v kine Slovenskej národnej galérie počas slávnostnej premiéry.

Tvorivý tím snímky svojou prítomnosťou poctila ministerka kultúry SR Silvia Hroncová. „Režisérka Soňa G. Lutherová pracovala nesmierne spontánnym a ľudským spôsobom a cez príbeh Marvina a Ivana ukazuje nielen tranzíciu ako proces sebanaplnenia a cestu za šťastnejším životom, ale odkrýva aj pevnosť partnerského vzťahu prostredníctvom rodinnej každodennosti,“ zablahoželala po premietaní a následnej diskusii.

PREMIÉRA slovenskej novinky: Prišla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Robert Tappert)

A pokračovala: „Šťastný človek je napokon veľmi výstižný názov, ktorý výborne predstavuje posolstvo tohto autentického, intímneho a vo výsledku humánneho filmu. Viem, že to nebol hlavný zámer tvorcov, ale film má aj svoj spoločenský rozmer. O téme tranzície vie naša spoločnosť veľmi málo. Niektorí politici, ktorí sa k téme transľudí vyjadrujú, o nej nevedia takmer nič. Nemôžeme sa zmieriť s tým, aby sa o tranzícii mlčalo z dôvodu, že polarizuje spoločnosť. Spoločnosť v skutočnosti rozdeľujú nezodpovední politici, ktorí túto tému zneužívajú na svoje politické ciele. Vyspelosť spoločnosti musíme merať tým, ako je tolerantná k menšinám. A tento film nám ukazuje, čo tolerancia, ľudskosť a životné šťastie sú,“ dodala počas premiéry v Piešťanoch.

Na slávnostnú premiéru do kina v Slovenskej národnej galérii zavítala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Veľmi si vážime účasť pani prezidentky a pani ministerky kultúry. Náš film ukazuje obyčajný príbeh (ne)obyčajnej rodiny, v ktorom sa nájde asi každý z nás,“ povedala režisérka a vedkyňa zo SAV Soňa G. Lutherová. Hlavný predstaviteľ snímky, spisovateľ Marvin Horvat a jeho manžel psychiater Ivan dúfajú, že zdieľanie ich príbehu niekomu pomôže.

PREMIÉRA slovenskej novinky: Prišla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Robert Tappert)

„Napríklad rodičia a príbuzní transčloveka môžu mať vďaka tomu možnosť hlbšie pochopiť, čím ich blízky vzťah prechádza. Ale nečakali sme toľko podpory a záujmu, koľko sa nám dostalo počas uvádzania premiér na Slovensku. Obrovský záujem, ktorý film vyvolal v médiách, najmä úprimné, citlivé a podporné reakcie divákov nám dávajú nádej, že Šťastný človek môže priniesť nielen nový ľudský pohľad na tieto témy, ale aj reálny pozitívny dosah na ich životy.“

Kvôli výnimočnému večeru priletel z Londýna do Bratislavy Jamie Cooke, generálny riaditeľ Warner Bros. Discovery pre CEE, Stredný východ, Turecko, Discovery EMEA Channels a WM EMEA Creative Agency. „S lokálnymi dokumentárnymi filmami sa vždy snažíme verejnosti prinášať silné a relevantné príbehy. Začali sme a naďalej budeme vysielať dôležité príbehy, o ktorých sa oplatí hovoriť na miestnej úrovni a ktoré si získajú medzinárodnú pozornosť. Vždy hľadáme obsah, ktorý otvára vážne problémy, s akými sa stretávame v každodennom živote, a snažíme sa tak divákom ponúknuť rôzne perspektívy na premýšľanie,“ povedal zástupca koproducenta filmu.

PREMIÉRA slovenskej novinky: Prišla
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Robert Tappert)

A pokračoval: „Warner Bros. Discovery podporuje LGBTQ+ komunitu bez ohľadu na to, či hovoríme o streamovaní alebo televíznom vysielaní. Šťastný človek je jedným z dokumentov, na ktorý sme veľmi hrdí a sme šťastní, že sa čoskoro dostane k nášmu širokému publiku na HBO Max. Je tiež skvelé vidieť, že záujem o tento dokument púta pozornosť aj predstaviteľov politického života na Slovensku. Na úvodných premietaniach sa zúčastnila ministerka kultúry Silvia Hroncová, a včera som mal tú česť sa stretnúť so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou,“ dodal.

Snímku z dielne producentov Maroša Hečka a Petra Veverku, ktorá mala svetovú premiéru na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs v Toronte, uvedie do kín Asociácia slovenských filmových klubov 21. septembra 2023. „Veríme, že silný príbeh lásky a rodiny a sugestívne zábery očarujúcej švédskej prírody v spojení s citlivo komponovanou hudbou prinesú návštevníkom kín plnohodnotný filmový zážitok,“ doplnili producenti. Film Šťastný človek podporil Slovenský audiovizuálny fond.

Viac o téme: Zuzana ČaputováSilvia Hroncovኝastný človek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu