Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Legendárny seriál a s ním spojený komisár Schimanski: Dávali mu dva roky... Vysiela sa už 50 rokov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © ARD)

Nemecký kriminálny seriál Miesto činu (Tatort) sa za 50 rokov stal jedným z najúspešnejších počinov tamojšej televíznej tvorby. Keď sa v novembri 1970 vysielal jeho prvý diel, dávala mu domovská stanica ARD dvojročnú perspektívu. Cyklus, ktorý je dobre známy aj našim divákom, dnes má cez 1150. pokračovanie. V hlavných úlohách detektívov sa vystriedali desiatky hercov. K najznámejším z nich patrí komisár Schimanski v podaní Götzaa Georga, ktorý sa na obrazovkách prvýkrát objavil 28. júna 1981.

Za zrodom seriálu so známou zvučkou, v ktorej sa na dvojicu očí za sprievodu dramatickej hudby zameria strelecký terč, stála snaha ARD (združenie regionálnych nemeckých televízií) konkurovať druhému verejnoprávnemu kanálu ZDF, ktorý vtedy vyrábal reláciu Der Kommisar. Aby sa ušetrili náklady, mala do nedeľného vysielacieho času na ARD (prvom programe) každá z regionálnych televízií pravidelne prispievať kriminálnym príbehom zo svojej oblasti.

Úplne prvý diel pôvodne západonemeckej kriminálnej série sa volal Taxi do Lipska (1970) a hamburský vrchný komisár Paul Trimmel, stelesnený Walterom Richterom, v ňom riešil prípad vraždy zasahujúcej do oboch vtedajších nemeckých štátov. Trimmel zo seriálu vypadol po 12 rokoch.

U nás je najznámejší komisár Schimanski

V Česku a na Slovensku je zo všetkých vyšetrovateľov asi najznámejší svojrázny duisburský komisár Horst Schimanski, milovník Currywurstu (nemecká špecialita, ktorú tvorí grilovaná klobása poliata kečupom a posypaná kari korením, s hranolkami, pozn. red.), ktorého stvárnil (v roku 2016 zosnulý) Götz George. Objavil sa v desiatkach dielov Miesta činu a niekoľkých filmoch. Spočiatku sa proti nekonvenčnému komisárovi ozývala kritika nielen z radov polície, diváci si ale "Schimiho", ktorý sa mal narodiť kdesi v Poľsku, hneď obľúbili.

Götz George ako komisár Schimanski (Zdroj: Photo © ARD Degeto)
Zobraziť galériu (2)
Götz George ako komisár Schimanski (Zdroj: Photo © ARD Degeto)  (Zdroj: Photo © ARD Degeto)

Úlohu, ktorá mala Georga neskôr presláviť, ale najskôr odmietol: "Pôvodný Schimanski mal pochádzať z Duisburgu, ale mal byť vrchným komisárom s kravatou. Lenže ja Duisburg poznám, v nažehlenom obleku by tam toho nikto veľmi nenavyšetroval. Ale potom som šiel raz okolo army-shopu a uvidel som vo výklade americký béžový parker. To bolo to pravé pre Schimanského." A tvorcovia seriálu s tým súhlasili. Vojenská bunda sa stala jeho výrazným poznávacím znamením.

Miesto činu si svoju obľubu drží dodnes, pravidelne ho pri televíznych obrazovkách sleduje okolo desať miliónov divákov.

Viac o téme: Miesto činuGötz George
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu