Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Český herecký svet opäť smúti: Zomrel herec známy z Chalupárov či Sanitky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia)

Vo veku 91 rokov v piatok zomrel herec Karel Urbánek. Oznámila to Herecká asociácia. Urbánek je známy ako horlivý príslušník Verejnej bezpečnosti zo seriálu Chalupáři, menšie úlohy mal aj v Nemocnici na kraji mesta a Sanitke.

V 60. a potom 90. rokoch sa venoval oživovaniu starých pražských kabaretov. V roku 1999 dostal Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu. Ako herec a režisér pôsobil najmä v divadle a tiež v rozhlasu.

Podieľal sa na oživení starých kabaretov

Urbánek sa narodil 13. februára 1930 v Prahe, väčšinu detstva strávil v Hradci Králové. Po štúdiu herectva na DAMU nastúpil do Východočeského divadla v Pardubiciach, kde vynikol v roliach milovníkov. V Pardubickom angažmáne vtedy poznal svoju prvú ženu Naďu Balabánovú, herečku a speváčku, neskôr známu práve pod priezviskom Urbánková.

Český herecký svet opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia)

V roku 1960 odišiel Urbánek do Prahy a zakotvil v divadielku Paraván, v jednom z vtedajších divadiel malých foriem, kde pôsobili napríklad Josef Škvorecký alebo Ivan Vyskočil. Popri hraní tam aj režíroval a autorsky sa podieľal na oživovaní starých pražských kabaretov, kým divadlo nebolo v roku 1965 rozpustené.

Ocenenie za beletriu

V nasledujúcom angažmáne v pražskom Divadle S. K. Neumanna (dnešnom Divadle pod Palmovkou) zotrval až do svojho odchodu do dôchodku začiatkom 90. rokov. Stretol sa v ňom s režisérmi zvučných mien ako boli Ján Grossman, Otomar Krejča alebo Václav Lohniský.

Ako herec i režisér pôsobil tiež v rozhlase. Veľmi populárny bol vo svojej dobe rozhlasový seriál Ako sa máte, Vondrovi?, v ktorom hral titulnú rolu spolu s Jiřinou Švorcovou. Pre rozhlas, divadlo i televíziu tiež adaptoval literárnej predlohy. Za beletriu Vyznanie o živote vydanú v 80. rokoch získal cenu Františka Langera za poviedkový tvorbu.

Od polovice 60. rokov, kedy sa usadil v Prahe, sa objavil v tridsiatke filmových a televíznych snímok. Jednu z prvých rolí dostal vo filme Neobyčajná trieda, zahral si aj v niekoľkých ďalších filmoch československej novej vlny. Policajta hral pomimo Chalupářov v často reprízovaných veselohrách Drahé tety a ja alebo Brácha za všetky peniaze, dostával aj role funkcionárov. V televíznych seriáloch sa v menších rolách objavil ešte po roku 2000 treba v seriáli Redakcia alebo Ranč U Zelené sedmy.

Viac o téme: SanitkaKarel UrbánekNemocnica na okraji mesta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu