Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Legendárny americký režisér pochádza z Poľska: Začínal ako zabávač v nočných kluboch

(Zdroj: TASR/AP/Joel Ryan)

Americký režisér, scenárista, herec a producent Mel Brooks, ktorý sa narodil 28. júna 1926, sa preslávil hlavne komediálnymi snímkami. Nakrútil napríklad Mladého Frankensteina alebo Ohnivá sedla. Najväčšej slávy ale dosiahol tento brooklynský rodák muzikálom Producenti (1968). Hitom vo svete sa potom stala aj divadelná verzia tohto príbehu o principáloch, ktorí chcú zarobiť na hudobnej show o Hitlerovi; v roku 2001 si odniesol tucet cien Tony.

Brooks sa narodil v New Yorku ako Melvin Kaminsky v židovskej rodine pochádzajúcej z Poľska. Za druhej svetovej vojny slúžil v severnej Afrike, potom sa etabloval ako zabávač v nočných kluboch. Začiatkom 50. rokov sa dostal do televízie, kde spolupracoval s vtedajšou hviezdou Sidom Caesarom (podobne ako napríklad Woody Allen). Začiatkom 60. rokov sa osamostatnil, bol okrem iného spoluautorom úspešného špionážneho sitkomu Agent Smart (1965 až 1970).

Netušil, aký úspech bude jeho film mať

Keď v roku 1968 natočil Brooks prvú verziu filmu Producenti s Genom Wilderom v jednej z hlavných úloh, rozhodne netušil, aký úspech bude mať. Okrem nadšeného prijatia u divákov sa Producenti dočkali aj dvoch Oscarov a troch nominácií. Trochu problémov ale film, v ktorom hrdinovia v hnedých košeliach a s hákovými krížmi na rukávoch spievajú o Hitlerovi, predsa len mal: v Nemecku sa mohol premietať až potom, čo sa objavil na festivale diel židovských filmárov.

Úspech u divákov ale s filmami, ktoré si strieľali zo všetkého možného, ​​dosahoval Brooks trochu náhodne. Napríklad nemému filmu (1976) alebo Závratom (1977) ľudia vytýkali opakovanie starších gagov, lepšieho prijatie sa dostalo až Vojnám hviezd naruby (Spaceballs, 1987), ktoré si uťahovali zo Star Wars.

Podieľal sa aj na slávnom horore

V 80. rokoch sa Brooks venoval hlavne produkcii, stál za vznikom Slonieho muža Davida Lyncha (1980), podieľal sa aj na slávnom horore Mucha (1986). V ďalšom desaťročí už režíroval len tri filmy: Somráka (1991), Bláznivý príbeh Robina Hooda (1993) a Drakuloviny (1995). Paródia aktuálnych filmových hitov ale podľa mnohých už len "varili z vody", peniaze však svojmu autorovi priniesli.

Od roku 1964 bol Brooks druhýkrát ženatý s herečkou Anne Bancroft, ktorá v júni 2005 zomrela. Má štyri deti.

Viac o téme: Mel Brooks
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu