Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Bývalého filmového magnáta Weinsteina čaká ďalší súd kvôli sexuálnym útokom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein, ktorý si vo väzení odpykáva dlhý trest za sexuálne napadnutie a znásilnenie, sa znova dostaví pred súd. V Los Angeles začne v pondelok úvodnými rečami hlavná časť procesu, kde niekdajší mocný muž Hollywoodu čelí obžalobe zo znásilnenia a sexuálnych útokov na päť žien v rokoch 2004 až 2013. V prípade odsúdenia mu hrozí trest až 140 rokov väzenia.

Teraz sedemdesiatročného Weinsteina pred piatimi rokmi zmietol z dovtedy neotrasiteľnej pozície filmového magnáta škandál okolo sexuálneho obťažovania a útokov, kedy ho postupne obvinilo viac ako 90 žien vrátane známych herečiek. Aféra rozdúchala vtedy začínajúce hnutie proti sexuálnemu násiliu MeToo.

Súd v New Yorku nakoniec Weinsteina v marci 2020 odsúdil na 23 rokov väzenia za sexuálne napadnutie asistentky produkcie Mimi Haleyiovej z roku 2006 a znásilnenie herečky Jessiky Mannovej v roku 2013. Weinstein vinu odmietal a podal proti verdiktu odvolanie.

Bývalého filmového magnáta Weinsteina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo, File)

Teraz bude súd v Kalifornii rozhodovať, či je Weinstein vinný v ďalšom prípade, kde čelí 11 bodom obžaloby, ktoré sa týkajú napadnutia piatich žien. Jednou z nich je Jennifer Siebelová Newsomová, režisérka dokumentárnych filmov, herečka a manželka kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Identitu ďalších žien prokuratúra nezverejnila. Podľa agentúry Reuters by ako svedok mohol byť predvolaný herec Mel Gibson, ktorý je známy jednej z údajných obetí.

Weinstein, ktorý so svojim bratom Bobom stál na čele produkčnej spoločnosti Miramax a neskôr spoločne založili vlastnú spoločnosť The Weinstein Company, vždy tvrdil, že všetky jeho sexuálne kontakty sa odohrávali so súhlasom druhej strany. Tiež teraz uviedol, že sa vo všetkých bodoch obžaloby cíti byť nevinný.

Predbežné pojednávanie už začalo

Predbežné pojednávanie súdu v Los Angeles začalo minulý týždeň výberom poroty. Weinstein sa ho osobne zúčastnil, kvôli chatrnému zdraviu prišiel do súdnej siene na kolieskovom kresle. Vybraní porotcovia - deväť mužov a tri ženy - zložili prísahu vo štvrtok.

Weinsteinov prípad, o ktorom ako prvý informoval denník The New York Times, pred rokmi spustil lavínu obvinenia známych a slávnych mužov zo sexuálneho násilia. Kampaň MeToo potom zasiahla aj kariéry hercov Kevina Spaceyho a Stevena Seagala, speváka Plácida Dominga či dirigenta Jamesa Levina. Súdna anabáza Weinsteina ani po vynesení rozsudku v Kalifornii zrejme neskončí, britská prokuratúra dala tento rok v júni políciu súhlas na jeho obvinenie z dvoch sexuálnych napadnutí, ktorých sa podľa vyšetrovateľov dopustil v roku 1996 v Londýne.

Viac o téme: SúdZnásilnenieHarvey WeinsteinSexuálne obťažovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu