Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Filmová hviezda z Dňa nezávislosti slávi 70-ku: Bol lámačom ženských sŕdc, šťastie našiel s gymnastkou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Photo by Mark Von Holden/Invision/AP, File)

Americký herec Jeff Goldblum, ktorý sa narodil 22. októbra 1952, vďaka svojmu vzhľadu často exceloval v úlohách podivných, niekedy nadpozemských bytostí. Jeho veľké vypúlené oči pripomínajú muchu, ktorá ho preslávila v rovnomennom horore. V strašidelných príbehoch pôsobí démonicky, akoby mal v sebe ukrytého diabla. Ale uchytil sa aj v kasovných trhákoch Stevena Spielberga alebo seriáloch.

Tretí zo štyroch potomkov pittsburského doktora Harolda Goldbluma, ktorý mal východoeurópske židovské korene a veril na "pevnú disciplínu", mal odmalička rád hudbu. Umelecké gény zdedil po rodičoch, aj Goldblum senior pôvodne uvažoval o štúdiách herectva, nakoniec to ale zostalo na Jeffovi, ktorý v 17 rokoch zamieril do New Yorku dobyť umelecký svet. Začínal v muzikáloch na Broadwayi, od začiatku 70. rokov sa potom začal objavovať pred kamerou. Malé roličky dostal v Prianí smrti s Charlesom Bronsonom, Annie Hallovej alebo v seriáli Columbo.

Jeff Goldblum vo filme Mucha (Zdroj: Repro foto YouTube/Rotten Tomatoes Classic Trailers)
Zobraziť galériu (4)
Jeff Goldblum vo filme Mucha (Zdroj: Repro foto YouTube/Rotten Tomatoes Classic Trailers)  (Zdroj: repro foto Youtube/Rotten Tomatoes Classic Trailers)

Prelom prišiel v sci-fi horore Mucha z dielne Davida Cronenberga, ktorý prišiel do kín v roku 1986. Príbeh profesora Setha Brundla, ktorý testuje svoj prevratný vynález - teleportačné zariadenie, avšak pri jednom pokuse sa jeho gény zmiešajú s DNA muchy, má dodnes desivú atmosféru. Prerod v obrovské mušie monštrum Goldbluma vtedy stál "päť hodín make-upu denne". O pár rokov neskôr mu dal príležitosť Spielberg v Jurskom Parku (objavil sa aj v pokračovaniach), hral tiež inžiniera Davida Levinsona v oboch dielach Dňa nezávislosti.

Jeff Goldblum ako inžinier David Levinson vo filme Deň nezávislosti (Zdroj: Repro foto YouTube/20th Century Studios UK)
Zobraziť galériu (4)
Jeff Goldblum ako inžinier David Levinson vo filme Deň nezávislosti (Zdroj: Repro foto YouTube/20th Century Studios UK)  (Zdroj: Repro foto YouTube/20th Century Studios UK)

Do jeho excentrikov zapadá aj Veľmajster z marvelovského filmu Thor: Ragnarok. Goldbluma poznajú diváci tiež z televízie: mihol sa v Priateľoch, za záporáka Scotta Wooleyho v sitcome Will a Grace si vyslúžil nomináciu na Emmy. Svoj hlas prepožičiava špičkovým reklamám, napríklad na produkty spoločnosti Apple, automobily Toyota alebo krémy na tvár od firmy Procter & Gamble. Nahral tiež pár dosiek a ako muzikant vystúpil na slávnom festivale v Glastonbury.

Jeff Goldblum ako Veľmajster v marvelovke Thor: Ragnarok (Zdroj: Repro foto YouTube/BRWC)
Zobraziť galériu (4)
Jeff Goldblum ako Veľmajster v marvelovke Thor: Ragnarok (Zdroj: Repro foto YouTube/BRWC)  (Zdroj: Repro foto YouTube/BRWC)

Bol jedným z najväčších lámačov ženských sŕdc, šťastie našiel s gymnastkou

Herec považovaný jednu dobu za "najväčšieho lamača ženských sŕdc v Hollywoode" má za sebou búrlivý súkromný život. Dvakrát si vzal herečku - tou druhou bola hviezdna Geena Davisová -, napokon ale našiel šťastie po boku o tri dekády mladšej gymnastky Emilie Livingstonovej, ktorá sa dostala aj do kanadskej reprezentácie na OH v Sydney 2000. Vzali sa na jeseň 2014 a majú spolu dvoch synov.

Viac o téme: Jeff Goldblum
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu