Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Obvinenia odmietal, no súd to vidí inak: Tvorca najdrahšej českej snímky dostal podmienku!

(Zdroj: YouTube/Salamander Syndicate)

Pražský mestský súd uložil režisérovi a tvorcovi nedokončeného českého filmu Posledný z Aporveru Tomášovi Krejčímu trojročný podmienečný trest. Rovnako potrestal jeho dvoch spoluobžalovaných Jiřího Košťála a Petra Hemmra. Trojica podľa obžaloby fiktívne navyšovala náklady na výrobu fantasy snímky a spôsobila Štátnemu fondu kinematografie škodu približne 13 miliónov korún (takmer 500-tisíc eur). Škodu majú muži spoločne nahradiť.

Spočiatku všetky obvinenia odmietal, no zdá sa, že súd je iného názoru. Jeden z tvorcov nedokončeného filmu Posledný z Aporveru Tomáš Krejčí, prišiel o všetko - aj o strechu nad hlavou. V Česku ide o najdrahší filmový projekt všetkých čias. Súd uznal trojicu vinnou z dotačného podvodu, za ktorý im hrozilo päťročné až desaťročné väzenie. Senát však trest znížil pod trestnú sadzbu. 


Mohlo by vás zaujímať: Najdrahší český film! Režisér prišiel o strechu nad hlavou a zrútil sa: Obžalobu odmietam


Súd uložil tvorcom podmienečné tresty

Uložil mužom najvyššie možné podmienečné tresty - trojročné s podmienečným odkladom na päť rokov. "Súd musí odkázať okrem iného na skutočnosť, že od spáchania trestného činu uplynulo takmer desať rokov," uviedla predsedníčka senátu Vlasta Langhamerová. Dlhé stíhanie podľa nej nezavinili obžalovaní muži. Za poľahčujúcu okolnosť označila tiež to, že všetci majú čistý trestný register.

Trojica vinu od začiatku odmieta

Rozsudok nie je právoplatný, trojica vinu od začiatku odmieta. Krejčí, Košťál aj Hemmr si ponechali lehotu na prípadné odvolanie. Prokurátor sa tiež na mieste nerozhodol. Novinárom povedal, že by sa prípadne odvolal proti uloženému trestu. Inak je s verdiktom spokojný. Krejčí spolu s Košťálom boli spoločníci firmy Actor's Runway Agency, ktorá produkovala film Posledný z Aporveru. Podľa Hanycha uviedli v žiadostiach o dotácie nepravdivé údaje. V rokoch 2010 a 2011 uzavreli zmluvu a niekoľko dodatkov so spoločnosťou CZ PAP, ktorej konateľom bol Hemmr.

Spoločnosť mala na základe zmlúv vytvoriť napríklad pozadie pre výrobu animácií či prepracovať už vyrobenej podklady do 3D verzie. Podľa obžaloby však trojica vedela, že CZ PAP nič z toho nedodá a dodatky slúžia len k tomu, aby na film dostali od ministerstva kultúry viac peňazí.

Súd vychádzal z celého komplexu dôkazov

"Súd vychádzal z celého komplexu dôkazov," vyhlásila Langhamerová. Muži podľa nej umelo navýšili náklady na film o viac ako 64 miliónov korún (vyše 2,4 milióna eur). Podľa sudkyne nebolo pochýb, že Krejčí a Košťál uzavreli s Hemmrom dodatky dohôd na výrobu komponentov k filmu len preto, aby získali väčšie dotácie. Ak by totiž mala Hemmrova spoločnosť skutočne prvky dodať, nielenže by na tom nezarobil, ale zaplatil by ešte 35 miliónov korún zo svojho. "Okolností, ktoré súd k záveru viedli, ale bolo podstatne viac," dodala.

Režisér prišiel o byt a zrútil sa

Podľa režiséra nebola práca spoločnosti CZ PAP fiktívna. Krejčí na začiatku hlavného pojednávania uviedol, že sám vložil do projektu všetky svoje úspory a roky na ňom pracoval zadarmo. V súčasnej dobe je v exekúcii, prišiel o byt a z platu spláca dlhy. Po práci na filme sa zrútil, mal podľa svojej výpovede bipolárnu poruchu. Nikto mu nechcel dať prácu a on dlho ani nebol schopný žiadnu vykonávať.

Dlho pripravovaný film mal mať rozpočet až 240 miliónov korún (takmer 9,2 milióna eur), podporil ho Štátny fond kinematografie aj Česká televízia. Rozprávkový príbeh mal kombinovať živých hercov a kreslené animované prostredie. V roku 2011 tvorcovia snímky tvrdili, že premiéra bude v marci 2012. Termín potom opakovane posúvali a film dodnes nie je hotový.

V roku 2014 podal fond kinematografie trestné oznámenie. Podľa fondu nezodpovedal stav filmu v tej dobe dĺžke výroby ani vynaloženým prostriedkom. Spoločnosť Actor 's Runway Agency vyhlásila v roku 2016 úpadok. Fond, ktorý na vznik filmu prispel 47 miliónmi korún, sa pripojil k trestnému konaniu s požiadavkou na náhradu škody uvedené v obžalobe.

Viac o téme: Tomáš KrejčíPosledný z Aporveru
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu