Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Horúčka sobotňajšej noci sa vracia: Pod krídla si ju vzal Ján Ďurovčík! TOTO bude kráľ tanečného parketu

(Zdroj: YouTube, TASR/Martin Baumann)

Päť rokov od derniéry a sedem rokov od českej premiéry sa na javisko pražského Divadla Kalich vrátil muzikál s hitmi skupiny Bee Gees Horúčka sobotňajšej noci. V réžii a choreografii Jána Ďurovčíka bude v hlavnej úlohe bez alternatívy vystupovať dvojnásobný držiteľ Ceny Thálie Ján Kříž.

Stvárni Tonyho Manera, ktorého všedný život predavača naberá úplne iný spád každú sobotu večer, kedy sa stáva kráľom tanečného parketu v disko klubu 2001 Odyssey.

K svojim postavám sa vráti aj väčšina ďalších hercov z pôvodného obsadenia Markéta Procházková, Mária Křížová, Roman Tomeš, Michal Pleskot a ďalší. Novou tvárou bude napríklad Michaela Tomešová v hlavnej ženskej úlohe Stephanie. Česká premiéra muzikálu Horúčka sobotňajšej noci sa v Kalichu uskutočnila v septembri 2014.

"Uvedenie Horúčky sobotnej noci na českú divadelnú scénu sme pripravovali niekoľko rokov. Majitelia práv poskytujú licenciu po zvlášť podrobnom štúdiu lokálnej produkcie. Boli sme prví v strednej a východnej Európe, komu sa práva k Horúčke podarilo získať. Vedel som, že o ne môžeme požiadať až vo chvíli, keď si budeme stopercentne istí, že na tento mimoriadne náročný titul u nás nájdeme dosť prvotriednych muzikálových hercov," uviedol producent Michal Kocourek.

Pomyselnú štafetu so svojim naštudovaním prevzalo Mestské divadlo Brno. "Pôvodne sme mali licenciu na 100 repríz a následne nám bola s ohľadom na neutíchajúci záujem divákov predĺžená, takže sme nakoniec odohrali viac ako dvojnásobný počet predstavení a lúčili sa neskôr, ako sme pôvodne mali. Ostatne práve ohlasy od divákov, že im Horúčka chýba, ktoré nám v priebehu tých piatich rokov neprestávali chodiť, môžu za to, že sme sa pre jej návrat rozhodli," podotkol Kocourek.

Premiéra divadelného muzikálu Horúčka sobotňajšej noci sa uskutočnila 5. mája 1998 v londýnskom West Ende a inscenácia bola nominovaná hneď na tri Ceny Laurence Oliviera. O rok neskôr bola uvedená na newyorskej Broadwayi. Pôvodný film sa stal fenoménom okamžite po svojej premiére v roku 1977, John Travolta bol za výkon vo filmovej úlohe Tonyho nominovaný na Oscara, legendárnym sa stal predovšetkým jeho tanečný výkon. Za album s tanečnou hudbou z filmu britská skupina Bee Gees získala cenu Grammy.

Viac o téme: Horúčka sobotňajšej nociJán Ďurovčík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu