Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zámok z filmu Tři oříšky pro Popelku má problém: Pre šírenie nebezpečnej choroby sa stal uzavretou zónou

(Zdroj: Youtube/Karel Rakafi)

Sasko kvôli hrozbe nákazy africkým morom ošípaných (AMP) vybilo divé ošípané v obore na zámku Moritzburg neďaleko Drážďan, ktorý Česi poznajú ako jedno z dejísk dnes už legendárneho rozprávkového filmu Tri oriešky pre Popelku.

Ošípané infikované neboli, saská správa lesov ich ale musela zabiť z preventívnych dôvodov. Nad divokými ošípanými a miniošípanými sa začalo zmrákať 8. októbra, kedy bolo pri neďalekom Radeburgu zastrelené divoké prasa s AMP. Moritzburg sa tak stal uzavretou zónou, v ktorej bol vonkajší chov ošípaných a chov s výbehom zakázaný.

Správa lesov ako prevádzkovateľ areálu sa pokúsila získať výnimku, ktorú od úradov nedostala. Ďalšou možnosťou, ako zvieratá uchrániť, bolo ich dlhodobé ustajnenie. To ale tiež nebolo možné, pretože ošípané boli zvyknuté na voľný pohyb. Na konci októbra tak padlo rozhodnutie zvieratá odstreliť, čo správa teraz urobila.

"S veľkou ľútosťou sa správa v Moritzburgu musela rozlúčiť so svojimi divokými ošípanými a miniošípanými," oznámila lesná správa. Tá tiež uviedla, že príslušný veterinárny úrad nechal ošípané odstreliť v zhode so zákonmi na ochranu zvierat. Africký mor ošípaných sa do Nemecka od minulého roka šíri z Poľska, naopak Česko je od roku 2019 uznané ako krajina bez AMP, pretože sa mu podarilo chorobu odstrániť. Odborníci sa ale obávajú, že je len otázkou času, kedy sa choroba v Česku znova objaví, pretože popri Poľsku je aj na Slovensku.

Niekoľko nakazených ošípaných bolo nedávno zistených južne od diaľnice A4, ktorá spája Drážďany cez Zhořelec (Görlitz) s poľskou hranicou. Diaľnica dlho slúžila ako bariéra, ktorá bránila šíreniu infekcie k českým hraniciam. Sebastian Vogel, ktorý je šéfom krízového štábu boja proti AMP pri saskom ministerstve sociálnych vecí, povedal, že hlavný infekčný tlak na Sasko síce mieri severne od A4, ale aj tak nemožno vylúčiť pohyb nakazených zvierat južne od diaľnice. Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie. Vakcína neexistuje, nakazené zvieratá sa neliečia a musia sa usmrtiť.

Viac o téme: Tři oříšky pro PopelkuZámokMorOšípané
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu