Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Krásne gesto pražských kinosál: Takto sa rozhodli vyjadriť podporu Ukrajine

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Claudio Bresciani/TT News Agency via AP)

Organizátori festivalov 3KinoFest a Ukrajina film fest vyjadria podporu a solidaritu Ukrajine projekciou filmov v niekoľkých pražských kinosálach. Postupne premietnu filmy, ktoré reflektujú dopady ruskej agresie a rozpínavosti na život a morálku obyvateľov strednej a východnej Európy. Charitatívnu akciu zaháji 28. februára v pražskom kine Humanita politický thriller poľského režiséra Władysława Pasikowského Jack Strong. Za organizátorov o tom informoval Pavel Soušek.

Snímka Jack Strong na pozadí udalostí Pražskej jari roku 1968 ponúka príbeh plukovníka Poľskej ľudovej armády Ryszarda Kuklińského, ktorý o bývalom Sovietskom zväze stratil všetky ideály. Projekcia bude spojená s diskusiou s historikom.

„Filmom podľa skutočnej udalosti chceme pripomenúť, že onen povestný ruský medveď nie je a nikdy nebol mierumilovný. História potvrdzuje, že máme čo dočinenia s krvilačným monštrom, ktoré nepozná hranice. Dnes na vlastné oči vidíme, že nepozná tie ukrajinské. Aké hranice prekročia nabudúce? Pred zlom nemožno zatvárať oči, pokiaľ to urobíme, ocitneme sa na jeho strane," vyhlásil riaditeľ 3KinoFest Vavřinec Menšl.

Krásne gesto pražských kinosál:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/3KinoFest - MFF PRAHA)

Cieľom akcie je ukázať na agresora a zároveň zvýšiť povedomie o projekte, ktorý zaisťuje distribúciu ochranných pomôcok a materiálneho zabezpečenia. Výťažok z projekcie bude venovaný na transparentný účet neziskovej organizácie Post Bellum, ktorá konkrétnu pomoc pre obrancov Ukrajiny zaisťuje.

Medzinárodný filmový festival 3KinoFest bol založený v roku 2013 a je pravidelnou prehliadkou stredoeurópskej kinematografie so zvláštnym zreteľom na krajiny Visegrádskej skupiny. Ukrajina film fest už niekoľko rokov predstavuje divákom a distribútorom súčasnú ukrajinskú kinematografiu.

Nezisková organizácia Post Bellum od roku 2001 vyhľadáva a nahráva spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Medzi hlavné projekty patria Pamäť národa a Príbehy 20. storočia, ktoré už viac ako desať rokov vysiela Český rozhlas.

Viac o téme: KináČeskoPrahaUkrajinaSolidarita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu