Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na ľade NHL to iskrilo: Ovečkinov rekord, Fehérváryho kariérne maximum

(Zdroj: TASR/AP Photo/Chris O'Meara)

Washington sa v NHL triumfom v Detroite posunul na posledné postupové miesto vo Východnej konferencii o bod pred svojho súpera a pred Pittsburgh. Philadelphia stráca dva body.

Ovečkin sa presadil v 40. minúte, keď zvýšil na 2:0 a zároveň zaznamenal víťazný gól. Obranca domácich Moritz Seider stratil puk na červenej čiare, získal ho T.J Oshie a posunul Ovečkinovi, ktorý trafil presne pod vyrážačku Alexa Lyona. Tridsaťosemročný krídelník nazbieral aspoň 30 gólov v 18 zo svojich 19 sezón v profilige. Túto métu neprekonal iba v covidovom ročníku 2020/21, keď dal v 45 dueloch 24 gólov. Doteraz sa delil o rekord s Mikeom Gartnerom, ktorý pokoril 30-gólovú hranicu v 17 zo svojich 19 sezón v profilige. "Je to niečo neuveriteľné. Tento úspech je o konzistencii, samozrejme, o zdraví a o mojich spoluhráčoch, ktorí ma nachádzajú v správnych pozíciách," zdôraznil Ovečkin, ktorý má v NHL na konte už 852 gólov, iba o 42 menej ako historický líder Wayne Gretzky (894). "Vždy si nájde spôsob, ako skórovať. Pekný míľnik, potrebovali sme ten gól," uviedol Dylan Strome, ktorý v 38. minúte otvoril skóre duelu a bol to jeho 300. bod v základnej časti. Pri prvom góle Capitals asistoval slovenský obranca Martin Fehérváry, ktorý strávil na ľade 21:24 minút a pripísal si aj jeden plusový bod a tri zblokované strely. Dvadsaťštyriročný bek odohral v tejto sezóne 62 zápasov a získal 16 bodov (3+13) a vyrovnal si svoje kariérové maximum zo sezóny 2021/22. Prvou hviezdou duelu bol brankár Charlie Lindgren, ktorý dosiahol 42 úspešných zákrokov. "Vedeli sme, aký dôležitý je tento zápas. V predošlých dueloch sa nám nedarilo, ale vedeli sme, že hráme proti tímu, ktorý je v tabuľke blízko pri nás. Cítil som, že v tomto stretnutí uspejeme a naplnilo sa to.
      Jednu asistenciu zaznamenal aj jeho krajan Erik Černák a taktiež sa tešil z víťazstva, keďže Tampa zdolala doma Columbus Blue Jackets 5:2. Dvadsaťšesťročný bek odohral 19:39 minúty, mal dve "plusky", dve strely na bránku a rozdal tri bodyčeky. Kapitán domácich Steven Stamkos strelil hetrik a pridal aj jednu asistenciu. V 35. minúte počas presilovej hry strelou z ľavého kruhu vyrovnal na 2:2. V tretej tretine sa uvoľnil medzi kruhmi a prestrelil Jeta Greaves po druhý raz v stretnutí a hetrik skompletizoval 123 sekúnd pred sirénou strelou do prázdnej bránky. "Bol to jeden z tých zápasov, v ktorých možno v tomto období už chýbali trocha emócie. V prvej a druhej časti to nebol z našej strany dobrý výkon, ale v tretej sme sa zlepšili," povedal Stamkos, ktorý dosiahol druhý hetrik v tejto sezóne a trinásty v kariére. Predĺžil si gólovú sériu na šesť zápasov (10 gólov). Stal sa prvým hráčom v histórii Lightning s tromi zápasmi v rade, v ktorý strelil viac ako jeden presný zásah. Zároveň je šiestym v histórii NHL vo veku 34 rokov, ktorému sa to podarilo. Ďalšími sú: Alex Ovečkin (3 v sezóne 2019/20), Patrice Bergeron (3 v sezóne 2019/20), Slovák Marián Hossa (3 v sezóne 2014/15), Norm Ullman (3 v sezóne 1970/71) a Doug Mohns (3 v sezóne 1968/69). Nikita Kučerov mal tri asistencie a bol to už jeho štvrtý trojbodový zápas za sebou. Potvrdil tak post lídra produktivity, na konte má 139 bodov (43+96). V počte asistencií mu patrí druhé miesto za Connorom McDavidom z Edmontonu (99). Iba traja hráči mali v jednej sezóne minimálne 100 asistencií: Wayne Gretzky (11-krát), Mario Lemieux (1988/89) a Bobby Orr (1970/71). "Myslím si, že v tejto lige je to rarita. Podarilo sa to len trom a je tu šanca, že sa to podarí ďalším dvom. To je dosť pozoruhodné. Stále je tu však pred nami ešte dlhá cesta. Dúfajme, že sa mu to podarí. Všetci mu držíme palce," uviedol Jon Cooper, tréner Lightning.

Viac o téme: NHLDetroitHokej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu