Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zajtra rozdajú Oscarov: Odborníci nemajú favorita, no niečo predsa len očakávajú

Oscar Zobraziť galériu (5)
Oscar

V Los Angeles vrcholia prípravy pred nedeľným udeľovaním cien americkej filmovej akadémie. Tohtoročný ročník nemá žiadneho jasného favorita a je podľa filmových komentátorov jedným z najťažšie predvídateľných v posledných rokoch. Mnoho ľudí si však ceremoniál naladí už len preto, aby videlo, ako sa moderátor Chris Rock, sám tmavej pleti, vo svojom úvodnom desaťminútovom monológu vysporiada s kritizovaným faktom, že medzi 20 nominovanými hercami figurujú už druhý rok po sebe výhradne belosi.

Napäto sa čaká tiež na to, či herec Leonardo DiCaprio, nominovaný vo svojej takmer tridsaťročnej kariére už štyrikrát, konečne získa svoju prvú zlatú sošku. Len málokto pochybuje o tom, že by DiCaprio odišiel s prázdnou.

Práve snímka Revenant: Zmŕtvychvstanie s DiCapriom v roli lovca prebíjajúceho sa divočinou má najväčší počet nominácii, dvanásť. Desať nominácii pripadlo sci-fi snímke Mad Max: Zbesilá cesta a na tretej priečke je so siedmimi nomináciami dráma Marťan režiséra Ridleyho Scotta.

Zajtra rozdajú Oscarov: Odborníci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: theguardian.com)

Filmoví kritici tvrdia, že bez ohľadu na celkový počet nominácii sa súboj v hlavných kategóriách odohrá medzi novinárskou drámou Spotlight režiséra Thomasa McCarthyho, finančnou komédiou Stávka na neistotu Adama McKaya a thrillerom Revenant: Zmŕtvychvstanie Alejandra Gonzáleze Iñárritua.


Mohlo by vás zaujímať:Vytúžený Oscar im stále uniká: Naozaj si ho za svoje výkony nezaslúžili?


Po skoro 40 rokoch od svojej prvej nominácie na Oscara za rolu boxera Rockyho Balbou je tento rok v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe nominovaná akčná legenda Sylvester Stallone. Stretne sa tak s Christianom Baleom (Stávka na neistotu), Tomom Hardym (Revenant: Zmŕtvychvstanie), Markom Ruffalom (Spotlight) a Markom Rylancom (Most špiónov).

Sylvester Stallone
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Lesbická romanca Carol je čo do počtu nominácii štvrtým najúspešnejším filmom, získal ich šesť, rovnako ako Spotlight a Most špiónov. Šancu na Oscara má napríklad za najlepší scenár podľa predlohy a Rooney Maraová sa môže stať najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe, vedľa napríklad Kate Winsletovej (Steve Jobs) alebo Alicii Vikanderovej (Dánske dievča).

Väčšina filmových odborníkov si myslí, že Oscara pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe by si najviac zaslúžila Brie Larsonová (Room), ktorej najväčšou konkurentkou je vraj Saoirse Ronanová (Brooklyn).

Brie Larson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Po januárovom vyhlásení „jednofarebných“ nominácii prerástol hashtag #OscarsSoWhite z trendu na twitteri vspoločenské hnutie. Niektorí černošskí umelci, ako je režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkett Smith, po zverejnení nominácii oznámili, že sa nedeľňajšieho vyhlasovania nezúčastnia. Päťdesiatjedenročný moderátor Chris Rock zrušil akékoľvek svoje tlačové konferencie a„zbrane“ si schováva zjavne až na deň D. „Myslím, že Rock si nebude dávať servítky pred ústa, čo je presne to, čo akadémia potrebovala,“ povedal Tim Gray z časopisu Variety.

Chris Rock Oscary 2005
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať:Za výroky si zaslúžia Oscara: Takto hviezdy perlili na udeľovaní cien


Americká filmová akadémia po bojkote síce prisľúbila zdvojnásobiť počet žien a zástupcov menšín vo svojich radoch, ale tohtoročného hlasovania sa zmeny ešte nedotkli.

Osemdesiaty ôsmy ročník Oscarov si uctí tiež niektoré zosnulé hviezdy, ako napríklad Alana Rickmana alebo Omara Sharifa. Počas ceremoniálu zaspieva Lady Gaga, ktorá je zároveň nominovaná vkategórii najlepšia pôvodná pieseň. Speváčku na javisko uvedie americký viceprezident Joe Biden.

Viac o téme: Oscar 2016
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu