Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Herecký zväz chcel vyhodiť Trumpa kvôli útoku na Kapitol: Odišiel sám! No a čo... Ja som na Sám doma 2 hrdý

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta, YouTube)

Bývalý americký prezident Donald Trump vystúpil z hereckého odborového zväzu SAG-AFTRA (Americká federácia televíznych a rozhlasových umelcov). Rozhodol sa tak kvôli tomu, že mu zväz po útoku jeho stúpencov na Kapitol z januára tohto roka pohrozil vylúčením. Trumpovo prispenie k incidentu zväz podľa médií označuje za porušenie svojich princípov.

Vedenie zväzu SAG-AFTRA sa pri hlasovaní zhodlo, že Trump porušil pred touto udalosťou stanovy organizácie. Trump na to podľa televízie Fox News reagoval slovami "No a čo". V stredu potom zaslal rezignačný list. Fox News má znenie listu adresovaného šéfke zväzu SAG Gabrielle Carterisovej k dispozícii. Trump v ňom ostro kritizuje zväz, médiá i spravodajské organizácie.

No a čo!

"Píšem vo veci vypočutia takzvaného disciplinárneho výboru zvolaného s cieľom odobrať mi členstvo vo zväze. No a čo! Hoci neviem, čo presne robíte vy, ja som veľmi hrdý na svoju spoluprácu na filmoch Sám doma 2, Zoolander a Wall Street: Peniaze nikdy nespia a tiež na televíznych reláciách The Fresh Prince of Bel-Air, Saturday Night Live a tiež na najúspešnejšej relácii histórie televízie The Apprentice, aby som menoval len niektoré," napísal v liste.

Trump tiež napísal, že "zásadným spôsobom pomohol káblovým televíziám a že má zásluhu na vytvorení tisícok pracovných miest, okrem iného v káblovej televíznej stanici MSDNC alebo stanici falošného spravodajstvo CNN".

Trumpov ďalší útok

"A dostávam sa k vášmu bezostyšnému pokusu odvrátiť pozornosť od úbohých výsledkov vášho zväzu. Vaša organizácia robí málo pre členov a pre mňa nič - až na výber príspevkov a propagáciu nebezpečnej protiamerické politiky a názorov, o čom svedčí masívna nezamestnanosť a súdne spory vedené slávnymi hercami, ktorí k tomu dokonca natočili video a pýtajú sa v ňom: Prečo za mňa zväz nebojuje?" pokračuje Trumpov list.

Odkazuje tak na video, ktoré vlani natočili herci ako Mark Hammill, Whoopi Goldbergová a Morgan Freeman. Kritizovali v ňom odbory za ich politiku zdravotného poistenia, ktorá počítala so znížením výhod. "Nechcem už byť spájaný s vaším zväzom. Preto vás týmto listom informujem o svojom okamžitom vystúpení zo SAG-AFTRA. Pre mňa ste nič neurobili," končí Trumpov list.

Zaútočil na hodnoty

Bývalý prezident ho ale zaslal až potom, čo vedenie odborov odhlasovalo, že Trump porušil v súvislosti s dianím okolo Kapitolu zásady zväzu. "Zaútočil na hodnoty, ktoré sú pre tento zväz nedotknuteľné - to je demokracia, pravda, rešpekt k ostatným Američanom akejkoľvek rasy a viery a posvätnosť slobodnej tlače," oznámila na hlasovaní Carterisová. Trump bol členom SAG-AFTRA od roku 1989 a disciplinárne konanie s ním bolo naplánované na tento týždeň. Za podnecovanie svojich stúpencov k útoku na Kapitol na neho bola podaná v Kongrese ústavná žaloba, Senát sa ňou začne zaoberať budúci týždeň.

Viac o téme: Donald TrumpSAG-AFTRA
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu