Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Muž sa vyhol mastnej pokute: Za šírenie filmov mal zaplatiť viac ako tri milióny eur! Súd sa zľutoval

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

Odvolací Krajský súd v Brne zrušil mužovi úhradu takmer 80 miliónovej škody (cca 3 135 000 eur) za nezákonné šírenie filmov prostredníctvom internetu. Obžalovanému Michalovi Pokornému zostal za čin podmienečný trest, ohľadom škody odkázal súd poškodených s ich nárokmi na občianskoprávne konanie.

Pokorný podľa obžaloby v rokoch 2013 až 2017 umiestnil na internet viac ako 1000 filmov. Znojemský okresný súd mu za to udelil podmienečný trest tri roky väzenia odložený na 36 mesiacov, v treste sa odrážal aj skorší trest za nakladanie s omamnými látkami.

Desiatka poškodených vlastníkov filmových práv

Podmienka mu po rozhodnutí zostala, krajský súd ale zrušil rozsudok vo výroku o náhrade škody. Bolo by totiž potrebné rozsiahlejšie dokazovanie. Zhruba desiatku poškodených vlastníkov filmových práv odkázal súd na občianskoprávne konanie. Sudca Josef Teplý poznamenal, že podmienečný trest na spodnej hranici súd vzhľadom na predošlý drogový skutok nepovažuje za primeraný, avšak nemohol trest zvýšiť, pretože prokurátor sa proti prvostupňovému rozsudku neodvolal.

Filmové pirátstvo vzrástlo o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Freepik)

Odvolanie podal len Pokorný. Jeho obhajca Zoltán Duna povedal, že sú s verdiktom spokojní. Podľa neho sa jeho klient snažil márne poškodené firmy kontaktovať, tie však podľa Dunu o spore ani nevedia, a preto sa domnieva, že jeho klient na súde kvôli náhrade škody neskončí.

Viac o téme: FilmNelegálne šírenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu