Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zlatá Pecka premietne film Miloša Formana: Hlavnou témou festivalu bude osobnosť Mozarta

(Zdroj: Youtube/Movieclips and Trailers)

Usporiadatelia hudobného festivalu Zlatá Pecka vybrali pre budúci šiesty ročník ako hlavnú tému osobnosť Wolfganga Amadea Mozarta. Prehliadku zaháji v nedeľu 21. augusta slávnostná omša v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Chrudimi, na programe bude Mozartova Spatzenmesse v úprave pre sólový kvartet, inštrumentálny súbor, organ a malý zmiešaný zbor pod vedením Tomáša Židka, mediálneho servisu festivalu. Protagonistkou festivalu je mezzosopranistka Dagmar Pecková, rodáčka z Medlešíc pri Chrudimi.

Ďalší deň zaznie vo Fibichovej sále chrudimského múzea alebo v kláštorných záhradách výber najkrajších árií a scén z Mozartových opier Čarovná flauta, Don Giovanni a Figarova svadba pod názvom Fenomén Amadeus. Komornú filharmóniu Pardubice bude riadiť dirigent Jiří Rožeň, árie prednesú Olga Jelínková, Jiří Hájek, Ján Šťava, Dagmar Pecková, David Nykl, Daniel Matoušek, Pavla Mlčáková a Ludmila Pergelová.

Mozart bude prítomný aj v ďalších dňoch prehliadky. Usporiadatelia chcú premietnuť film o známom skladateľovi, rokujú o zakúpení práv na projekciu snímky Amadeus režiséra Miloša Formana. V Múzeu barokových sôch sa uskutoční koncert Mozart s gitarou? s výberom skladom, ktoré na dielo svetoznámeho hudobníka nadväzujú. Vo štvrtok 25. augusta sa vo Fibichovej sále predstavia talentovaní speváci do 30 rokov v projekte Pěvissimo, v rovnakej sále je plánovaný aj piatkový koncert mimoriadne hudobne nadaných detí Talentissimo.

Finále chrudimskej časti programu festivalu sa odohrá v Divadle Karla Pippicha, kde sa v hre Amadeus predstaví súbor Mestského divadla Mladá Boleslav. Príbeh preslávil oscarový film Miloša Formana z roku 1984, v inscenácii sa na javisku spoločne stretnú traja držitelia Ceny Thálie, Daniel Bambas, Peter Mikeska a Radim Madeja.

Prehliadka zamieri aj do ďalších miest Pardubického kraja. V Holiciach vystúpia v nedeľu 28. augusta traja inštrumentalisti združenia v novom projekte Trio Euterpé spoločne s nominantom Ceny Thálie, tenorom Danielom Matouškom a držiteľkou Čestného uznania z medzinárodnej speváckej súťaže Antonína Dvořáka, sopranistkou Ludmilou Peru. Mozartove skladby v úprave pre klasickú gitaru zaznejú aj v pardubickom Priehradku. Tradičné záverečné predstavenie festivalu, divadelná hra Štúdia Ypsilon Carmen y Carmen, sa uskutoční v pondelok 29. augusta v Kultúrnom centre v Českej Třebovej. Pre Českú Třebovú je tiež pripravený koncert z cyklu Pěvissimo, jeho pravdepodobný termín je 24. augusta.

Viac o téme: FestivalWolfgang Amadeus MozartZlatá Pecka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu