Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Muža odsúdeného za terorizmus preslávil film o genocíde: Jeho rodina podala žalobu, vraj ho uniesli a mučili!

(Zdroj: YouTube/MovieClips Classic Trailers)

Rodina Paula Rusesabagina, ktorého preslávil film Hotel Rwanda a ktorý si v Rwande odpykáva 25-ročný trest za terorizmus, podala v Spojených štátoch žalobu proti Kigali. Informovala o tom stanica BBC, podľa ktorej rodina požaduje aj 400 miliónov dolárov ako odškodné za údajné mučenie a únos Rusesabaginu.

Paul Rusesabagina sa stal inšpiráciou pre hollywoodsky film Hotel Rwanda, keď počas genocídy v Rwande pomohol zachrániť desiatky ľudí. Vlani v septembri ho ale súd zistil vinným z terorizmu a odsúdil na 25 rokov väzenia kvôli pôsobeniu v organizácii, ktorá sa stavia proti vláde prezidenta Paula Kagameho. Teraz šesťdesiatšesťročný Rusesabagina všetky obvinenia odmietol a proces označil za politicky motivovaný.

Rusesabaginova rodina tvrdí, že ho rwandská vláda vylákala z texaského exilu späť do vlasti, kde bol následne "mučený a nezákonne zadržaný po zvyšok života". Dodala, že požadované odškodnenie vo výške 400 miliónov dolárov "porastie každým dňom Rusesabaginovho zadržiavania".

Pri genocíde v Rwande, ktorá vypukla v apríli 1994, zmasakrovali hutuskí extrémisti za 100 dní na 800.000 menšinových Tutsiov a umiernených Hutuov a asi 2,7 milióna ľudí muselo pred násilím utiecť z domovov.

Rusesabagina pracoval ako manažér hotela, ktorý poskytol počas rwandskej genocídy útočisko 1268 utečencom z radov Hutuov i Tutsiovcov. V hollywoodskom filme z roku 2004 bol Rusesabagina zobrazený ako človek, ktorý zohral v záchrane utečencov kľúčovú úlohu. Niektorí kritici ale tvrdia, že jeho činy boli pre potreby filmu zveličené.

Viac o téme: Paul RusesabaginaHotel RwandaTerorizmusGenocída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu