Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Po druhý raz v ohni: Anička Slováčková bojuje s rakovinou i s hlúpymi rečami

Bojovníčka Zobraziť galériu (3)
Bojovníčka (Zdroj: Instagram A. S.)

Česká speváčka a herečka Anička Slováčková (28) už druhýkrát v živote bojuje s rakovinou. Prvý raz si našla hrčku v prsníku, teraz sa choroba objavila na pľúcach. Dcéra Felixa Slováčka (80) a Dády Patrasovej (67) podstupuje chemoterapiu, ale naďalej pracuje a snaží sa myslieť pozitívne. Sú však veci a hlavne vety okolia, ktoré ju neskutočne trápia.

Ako uvádza český denník Blesk.cz, preto sa Anička Slováčková rozhodla spísať pár príkladov, ktoré ju zakaždým pichnú pri srdci, keď ich niekto vysloví. „Jedny z najhorších viet, ktoré môžete povedať chorému." 1. Si mladý/á, to zvládneš. 2. A to si si tie vlasy vážne musel/a oholiť? 3. Tak to na tom asi nie si zas tak zle/nie je ti asi tak zle, keď si taký/á pri tele ALEBO Teeeda, schudol/a si, vyzeráš fakt super!!! 4. Mne na to zomrel ten, ten a ten. 5. Sú na tom ľudia ďaleko horšie, tak sa nesťažuj.

Po druhý raz v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram A. S. )

"Prvý bod ani nebudem komentovať… to mi príde úplne out. Druhý bod. Asi si ľudia, čo pre nejakú liečbu prichádzajú o vlasy, tú hlavu oholia len tak pre zábavu, nie? Tretí bod. Prosím, pokúste sa celkovo veľmi nekomentovať fyzické zmeny, ktoré naše telá v priebehu liečby zasahujú. Väčšinou sa s tým nič nedá urobiť a len nás to potom trápi. Štvrtý bod. Vaša strata nás, samozrejme, mrzí, ale veľa pozitívneho myslenia sa tým nepridá. Piaty bod, uf… No, nechcem hovoriť za všetkých, takže, samozrejme, viem, že sú na tom ľudia stokrát horšie a je mi to strašne ľúto, že niekto musí vôbec prežívať akékoľvek úskalia života, ale… to je, akoby vám niekto vyložene pľul do ksichtu. Každý máme tú hranicu únosnosti nastavenú inak a nie je fér to komukoľvek, kedykoľvek povedať…“

 

„Mne najviac pomáha, keď ma napríklad len niekto vypočuje. Je mi jasné, že väčšinu vecí myslia ľudia dobre, aj ja niekedy zavalím nejakú kravinu ... Všetko je dosť individuálne, a tak je fajn sa pokúšať o čo najviac empatie k druhým. A keď sa chceme vyhnúť nejakému nevhodnému komentovaniu a nevieme, ako reagovať, tak sa treba na rovinu opýtať, ako si ten daný človek praje, aby s ním okolie komunikovalo. Niekto o tom možno nebude chcieť vôbec hovoriť. Niekto bude chcieť ľútosť. Niekto to bude chcieť brať s humorom. Myslím, že nič nepokazíme tým, keď ponúkneme svoju pomoc alebo povieme: ‚Som tu pre teba.' Všetko myslené a napísané s úplnou láskou a pokorou. Príspevok nemá nikoho uraziť,“ napísala Anička na sociálnu sieť.

Po druhý raz v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram A. S.)

Ako už pred časom priznala, vlasy si oholila predčasne, hneď na začiatku chemoterapie. Chcela sa vyhnúť padajúcim chumáčom vlasov, čo chorému nijako psychicky neprospieva. Svoje jemné chĺpky na hlave nosí hrdo a keď ide na verejnosť či spoločenskú akciu, hlavu si zakryje čiapkou alebo módnym turbanom. O rakovine pľúc sa dozvedela koncom leta po tom, čo mala za sebou množstvo vyšetrení pre neustupujúci kašeľ. Ten ju trápil dva roky a lekári sa domnievali, že ide o reflux. Slováčková si vtedy počkala, až vyjde jej posledný album a hneď nato začala liečbu chemoterapiou.

Viac o téme: RakovinaPľúcaChemoterapiaRečiAnička Slováčková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu