Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dokončujú nakrúcanie koprodukčnej snímky Fašiangy: Tento film bude úplne iný ako ostatné

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Mayo Hirc)

Tvorcovia slovensko-česko-severomacedónskeho filmu Fašiangy dokončujú jeho nakrúcanie. Minulý týždeň v múzeu slovenskej dediny v Martine nakrútili jedny z posledných scén snímky, ktorá vzniká podľa novely Piargy od Františka Švantnera.

Dobový historický čiernobiely film vzniká pod taktovkou česko-severomacedónskeho režiséra Iva Trajkova a okrem martinského skanzenu ho nakrúcali aj na Sitne, v Banskej Štiavnici, v Krahuliach pri Kremnici, Lozorne, v Bratislave či v českom Třebíči.Fašiangy prinášajú metaforický až takmer mystický príbeh o nejasnej vine a krutom treste, ktorý je vyrozprávaný cez osud mladej Juliše a dediny Piargy.

Dedina plná bizarných postáv

Juliša sa vydá za syna najbohatšieho statkára, no neubráni sa násilnému zvádzaniu svojho svokra a napokon sa ocitne uprostred drsného milostného trojuholníka. To všetko sa odohráva v horskej dedine plnej bizarných a temných postáv, ktoré vedú zdanlivo zbožný život, ale za múrmi svojich domovov hrešia v túžbe po svojom prospechu, postavení a pôžitkoch. Počas fašiangov dedinu zmetie lavína a katastrofu prežije len jedno dievča.

„Lyrizovaná próza inšpiruje slovenských tvorcov audiovizuálnych diel už dávno, v televíznom archíve máme skvosty, ktoré si znovu a znovu nachádzajú svojho diváka obsahom, posolstvom aj formou spracovania. Tentoraz divákovi ponúkneme film inšpirovaný poviedkou Piargy a vlastne celým dielom Františka Švantnera, ktorý fascinuje prelínaním mýtu, tajomstiev a baladických momentov a dramaticky konfrontuje človeka s ním samým. Odhaľovanie živelných impulzov v človeku na obnaženie jeho egoizmu, sebalásky a zbabelosti inšpirovalo aj tvorcov,“ priblížila projekt Magdaléna Glasnerová dramaturgička z Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorý sa na ňom koprodukčne podieľa.

Dokončujú nakrúcanie koprodukčnej snímky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Mayo Hirc)

Počasie narobilo veľké problémy

Nakrúcanie sa nezaobišlo bez komplikácií. Pre filmárov bol počas ostatných dvoch zím sneh a teplé počasie ovplyvnilo aj lavínu, ktorá má zničiť dedinu. „Už minulú zimu sme mali všetko pripravené na odpálenie lavíny v spolupráci s lavinármi, ktorí účelovo odstreľujú lavíny. Odstrelili ju trikrát, no ani raz sa neodtrhla. Chceli sme to natočiť opäť túto zimu, ale, žiaľ, ani teraz nám počasie nepraje a nenapadol dostatok snehu na mieste, ktoré máme vybrané,“ vysvetlila producentka filmu Silvia Panáková. Tvorcovia si preto pomôžu modernou technikou a kľúčovú scénu s lavínou dorobia v štúdiu.

Prvá klapka padla v roku 2016. Na filme pracovalo viac ako 250 ľudí, ktorí dosiaľ strávili pri výrobe 45 natáčacích dní. Posledná klapka Fašiangov je naplánovaná na marec, tvorcovia sa vtedy chystajú nakrútiť posledné zimné scény. Film, v ktorom si hlavné úlohy zahrali Judit Bárdos, Daniel Fischer, Attila Mokoš a Jana Kvantíková, by sa mal dostať do kín na prelome tohto roka.

Viac o téme: FilmRTVSNakrúcanieFašiangy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu