Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dráma o dieťati nepočujúcich rodičov: Po hereckom združení ju ocenili aj hollywoodski producenti

(Zdroj: Youtube/Movie Coverage)

Snímka V rytme srdca o mladej žene a jej nepočujúcej rodine pokračovala pred nadchádzajúcim udeľovaním Oscarov v zbieraní ocenení, keď ovládla hlavnú kategóriu na cenách hollywoodskeho Združenia amerických producentov (PGA). V ďalších kategóriách uspeli seriály Boj o moc a Ted Lasso alebo hudobný dokument Summer of Soul, informovali americké médiá.

Dráma V rytme srdca sa minulý rok stala hitom festivalu Sundance, kde získala hlavnú cenu poroty aj hlavnú divácku cenu, tento rok potom na úspech nadviazala víťazstvom pri udeľovaní cien Združenia filmových a televíznych hercov (SAG), zatiaľ čo herec Troy Kotsur získal najlepšiu cenu za výkon vo vedľajšej rolu v súťaži nezávislých filmov Spirit Awards. Hlavná cena združenia PGA ešte zvyšuje šance filmu smerom k Oscarom, ktoré sú na programe za týždeň, píše web The Hollywood Reporter.

Pôvodný názov diela americkej režisérky Sian Hederovej je CODA, čo je anglická skratka výrazu "dieťa hluchých rodičov". Snímka rozpráva o dospievaní stredoškoláčky Ruby, ktorá je v rodine jediná, kto počuje, a je postavená pred voľbu medzi svojou vášňou pre hudbu a starostlivosťou o rodičov a brata. Niekoľko rolí vo filme stvárňujú nepočujúci herci.

O hlavnú cenu PGA sa snímka uchádza aj s niekoľkými titulmi, s ktorými súperí o hlavnú cenu na Oscaroch. Združenie producentov ju uprednostnilo aj pred drámou Belfast, sci-fi adaptáciou Duna, katastrofickou satirou Don´t Look Up! či westernom Sila psa, ktorý je považovaný za oscarového spolufavorita po víťazstve na Zlatých glóbusoch a cenách BAFTA.

Okrem V rytme srdca si v noci na dnešok ceny odniesli aj tvorcovia seriálov Boj o moc a Ted Lasso, ktoré uspeli v kategóriách pre dramatické, respektíve komediálne seriály. Najlepším celovečerným dokumentom bol vyhlásený počin Summer of Soul, ktorý tiež zaznamenal výrazný pozitívny ohlas už na minuloročnom festivale Sundance. Počin hudobníka Ahmira "Questlove" Thompsona pripomína trochu zabudnutý hudobný festival, ktorý sa v roku 1969 konal v newyorskom Harleme a ktorý býva označovaný aj ako "černošský Woodstock".

Viac o téme: OscarV rytme srdcaCODA
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu