Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ako James Bond u divákov neuspel: Timothy Dalton má však herectvo v krvi

Timothy Dalton, James Bond Zobraziť galériu (4)
Timothy Dalton, James Bond (Zdroj: SITA)

Britský herec Timothy Dalton, ktorý sa narodil 21. marca 1946, sa najviac preslávil ako jeden z predstaviteľov Jamesa Bonda. Agenta s povolením zabíjať a záľubou v martini s vodkou si pritom zahral len dvakrát. Daltonov 007 totiž bondovským divákom k srdcu moc neprirástol, po ére bezstarostného Rogera Moorea sa im zdal trochu moc vážny a striedmy. Znalci diela Iana Fleminga však tvrdia, že práve on najlepšie vystihol Jamesa Bonda z knižnej predlohy.

Divákom z bývalého Československa zostáva Timothy Dalton v každom príapadev pamäti ako ten Bond, ktorý v Dychu života (1987) preháňal vo svojom Aston Martinu okolo Bratislavy príslušníkov Verejnej bezpečnosti v žigulíkoch. Následné Povolenie zabíjať (1989) však u publika úplne prepadlo a plánovaná tretia bondovka s Daltonom už nikdy nevznikla. Dokonca sa vraj v tom čase uvažovalo o konci celej série, ktorá ale nakoniec nabrala nový dych a pokračuje dodnes.

Timothy Dalton, James Bond
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

O chlapov núdzu nikdy nemala: Prvá bondgirl má 80, starne s noblesou

Timothy Dalton, James Bond
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Herecké gény zdedil Dalton po starých otcoch, ktorí vystupovali vo vaudevill (predchodca operety či varieté). Zapísal sa na Kráľovskú akadémiu, čoskoro ale odišiel k divadlu. Začiatkom 70. rokov sa dostal do Kráľovskej shakespearovské spoločnosti, kde žiaril ako Romeo. Od 60. rokov sa objavoval pred kamerou, hlavne televízne. Do televízie sa vrátil aj po bondovskej epizóde, v roku 1994 vystriedal Clarka Gablea v pokračovaní Juhu proti Severu, neskôr bol Césarom v Kleopatre (1999), nahovoril aj kreslené postavy, napríklad v treťom diele Príbehu hračiek.

Timothy Dalton, James Bond
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Timothy DaltonJames Bond
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu