Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Legendárny film Věry Chytilovej uvedie festival v Cannes: Snímka bola digitálne reštaurovaná

(Zdroj: Youtube/Sofia Dorrell)

Film Věry Chytilovej Sedmokrásky v digitálne reštaurovanej podobe na konci mája uvedie filmový festival v Cannes. Oznámila Jolana Danková z Národného filmového archívu (NFA). Snímka bude uvedená v sekcii Cannes Classics, kde sa každoročne predstavujú reštaurované snímky významných tvorcov svetovej kinematografie. Sedmokrásky do českej distribúcie vstúpia 2. júna premiérou v kine Lucerna.

Sedmokrásky rozširujú počet digitálne reštaurovaných československých snímok uvedených na významných filmových festivaloch. Po Ikarii XB 1, Démantech noci, Láskach jednej plavovlásky a minuloročnom filme Až príde kocúr ide o piaty film z Národného filmového archívu zaradený do sekcie Cannes Classics.

Sedmokrásky z roku 1966 sú jedným z vrcholov filmografie Věry Chytilovej. Surrealisticky ladené rozprávanie o dvojici mladých žien, ktoré sa rozhodnú byť rovnako skazené ako okolitý svet, nevyvstáva z konkrétnych sociopolitických reálií, preto má kúsavá výpoveď o konformizme, malomeštiackej úzkoprsosti a limitoch bezstarostnosti nadčasové kvality.

"Sedmokrásky sú legenda: nielen ako unikátny príklad spolupráce troch silných autorských osobností, ale aj ako film s neobyčajne silným etickým podtextom. Paradox Sedmokrások spočíva v tom, že celé generácie divákov a diváčok ho vnímajú ako radikálne slobodný film, ktorému nie je nič sväté, zatiaľ čo Chytilová chcela na príklade dvoch protagonistiek varovať pred dôsledkami nezodpovedného ľudského správania,“ hovorí o filme generálny riaditeľ NFA Michal Bregant.

Zdrojom pre digitalizáciu boli originálne negatívy obrazu a zvuku a pôvodné magnetické miešacie pásy uložené v Národnom filmovom archíve. Digitálne reštaurovanie z daru Milady Kučerovej a Eduarda Kučeru realizoval Medzinárodný filmový festival Karlove Vary v spolupráci s NFA archívom a Štátnym fondom kinematografie v spoločnostiach UPP a Soundsquare.

Viac o téme: CannesVěra ChytilováSedmokrásky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu