Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Útok na Ukrajinu negatívne ovplyvnil už aj ruské kiná: Takmer polovici hrozí koniec

(Zdroj: Getty Images)

Najmenej polovici kín v Rusku hrozí v najbližších mesiacoch uzavretie kvôli tomu, že nemajú čo premietať, varujú ruskí senátori podľa agentúry TASS. Členovia hospodárskeho výboru hornej komory parlamentu navrhli vláde ako možné riešenie, aby kiná mohli premietať zahraničné filmy aj bez súhlasu majiteľov autorských práv, ale s tým, že im odvedú príslušné poplatky.

Ruské kiná prišli o hollywoodsku produkciu v dôsledku západných sankcií, ktoré majú Rusko prinútiť k stiahnutiu vojsk z Ukrajiny. Namiesto toho sa snažia nalákať divákov na filmy domácej proveniencie, návštevnosť kín sa ale prudko prepadla.

"Kritický nedostatok repertoáru v nasledujúcich mesiacoch povedie k poklesu tržieb kín o viac ako 80 percent a spôsobí uzavretie najmenej polovice biografov. Nahradiť filmy zahraničných spoločností, ktoré opustili ruský trh, nie je v krátkodobej perspektíve možné“hovorí sa vo vysvetľujúcich poznámkach adresovaných vláde.

Senátori upozorňujú, že kiná na rozdiel od ostatných odvetví postihnutých sankciami nemajú možnosť "paralelného importu", ako ruské úrady označujú dovoz tovaru bez súhlasu výrobcu či vlastníka autorských práv, pretože filmy "už dávno nie sú na fyzických nosičoch".

Do obehu vracajú už aj sovietske filmy

Distribútori a producenti pokračujú vo výrobe filmov v Rusku a tiež sa snažia zaobstarať ďalšie snímky za pomoci štúdií v Ázii a Latinskej Amerike. Do obehu sa vracajú aj staré ruské a sovietske filmy. Ale"ani úspešné príklady ukážok indickej a kórejskej kinematografie nie sú schopné vrátiť masového diváka do kín a kompenzovať viac ako desať percent stratených príjmov", myslia si senátori.

 Filmové spoločnosti pozastavili v Rusku činnosť 

Ruským biografom tento rok hrozí celková strata vo výške najmenej 11,1 miliardy rubľov, pričom tohtoročné tržby ruských filmov nepresiahnu 6,1 miliardy rubľov. Uzavretie kín by však ohrozilo životaschopnosť celého filmového odvetvia, ktoré predstavuje 55.000 pracovných miest (z toho 35.000 v kinách a 20.000 pri vytváraní filmov), upozornil predseda hospodárskeho výboru Andrej Kutepov. TASS pripomenula, že spoločnosti The Walt Disney Company, Sony Pictures a Warner Bros pozastavili v Rusku činnosť "v súvislosti s udalosťami na Ukrajine".

Rusko tento rok 24. februára zaútočilo na Ukrajinu. Rozpútalo tak najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Ruská agresia, ktorú Moskva označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu", dnes pokračuje 237. deň.

Viac o téme: KináRuskoVojnaUzavretie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu